torsdag 6 december 2012

2007 Beaune 1er Cru "Les Cent Vignes", Camille Giroud


Vissa dagar vill jag dricka något garanterat gott med hög klunkabilitet, utan att det ska kosta skjortan. Då finns det ett antal producenter i källaren som uppfyller kraven. En av dessa dyker typ alltid snabbt upp i den vinösa reptilhjärnan och det är Camille Giroud.

Kanske undantaget värmens år 2009 har vinerna från producenten slunkit ner i ett huj här på hemmaplan, så jag räknar inte med att möta något större motstånd från dagens vin. Vinet är 2007 Beaune 1er Cru "Les Cent Vignes", Camille Giroud.
Här pratar vi mogna, söta trädgårdsbär i mängder. Det är hallon och jordgubbar och ovanpå det ett anslag av viol. Kryddorna är lena och fina och kryddpåsen är definitivt indisk idag, men även lite kaffe finns med och puffar till lite svagt. En svag animalisk ton rör sig i bakgrunden och små, små tendenser till höstens våta lövhög gör sig också påminda.

I munnen är det en fin syra och sammetslena tanniner som får samsas med en riktigt sötaktig bärfrukt. Kryddorna adderar till en härlig munkänsla och när mittpartiet går över i mineralavslutet finns en svag, men omisskänlig smak av gurkmeja som ger ett litet beskt, men ändå gott, bett. Otroligt lättdrucket och svårt att inte falla för.

Summa summarum får man hålla emot för att inte flaskan ska ta slut i ett nafs. Hög klunkabilitetsfaktor, helt klart. 295 kronor när det begav sig kostade förresten kalaset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar