torsdag 28 april 2011

Påfyllning och utsortering

Igår var det lilla julafton hemmavid då det landade ett stort lass Bourgogner på parkeringsplatsen. Grannfrun slog en signal att leverans hade skett och jag gasade hem för att flytta in vinerna från sol till sval källare. Det roliga är ju att öppna kartongerna som ett barn på julafton, men sen kommer ju baksidan med all registrering. Jag är mitt uppe i den just nu. Puuuuh!

Samtidigt med detta tänkte jag snabbt kolla vad jag har för vita 2006or i källaren. Jag vill nämligen testa igenom dem för att få koll på vad som måste drickas upp inom en snar framtid. Det verkar nämligen vara stor skillnad på hur olika vita viner i min källare klarar sig från just den årgången.

Ett vin jag på något sätt har förbisett rätt länge är Chassagne-Montrachet från Jean-Marc Morey, så det är dags att ta tempen på det. Det dricks helt utan tilltugg och enda sällskap är boken Just Kids av Patti Smith. Vill du veta lite om producenten så har jag skrivit en del här.
Upphällt i glaset finns en färg som är en blandning av halm- och gyllengul. Ibland är färgen i sig väldigt tilltalande och det här är just en sån. Ren, klar och vacker......ja, inbjudande.

Den första bekantskapen som stiger upp ur glaset är något som liknar en blandning av alkohol och lösningsmedel, men rätt snart börjar det värsta ge vika och en nästan tropisk frukt skymtar fram tillsammans med lite honung. Visst finns där lite toner av citrus också, men mindre än önskat faktiskt. I övrigt kan skönjas lite rostade fat, men annars är det svårt att hitta så mycket mer.

I munnen är det lite smörigt och silkigt lovande, men det blir lite väl glest då syrorna är på rask tillbakagång. Eftersmaken ger dock en god, men kanske lite väl avrundad beska som ligger kvar. När jag vant mig vid att syrorna inte riktigt är med så är det faktiskt gott. Man får dricka det på dess egna villkor helt enkelt.

Det här tillhör dock definitivt kategorin vita 2006or som bara måste drickas snart. Det finns en del som visar de dragen och det verkar som om de åker snabbt nedför backen. Kanske kan det vara så att det är flaskvariation i det här fallet, men jag tror nog mer på snabbt åldrande. Jag har ett par flaskor kvar så det blir till att knäcka någon rätt snart för att få visshet.

4 kommentarer:

 1. Härligt. Lätt att bli som ett barn på julafton vid såna där tillfällen... J-M Morey verkade i a f ok också.
  Apropå Morey. Vilka av alla Moreys nere i Chassagne har du testat dig igenom? Vilka är bäst enligt dig? Några som ska undvikas?

  SvaraRadera
 2. Jag har följt din fina blogg med stort intresse en tid. Mitt vinhjärta klappar också alldeles extra för Bourgogne. Att få en så stor leverans vin att grannfrun reagerar låter helt underbart. Var handlar du helst dina rara flaskor?

  Fredrik Leandersson

  SvaraRadera
 3. matovin

  Oj, det måste jag kolla, men i närtid har jag förutom dagens producent druckit Pierre Morey och Pierre Yves Colin-Morey.

  Den senare gör lysande vita viner med bra prisvärde. Pierre finns på då och då på systemet med lite olika viner och är OK. Har ett par flaskor Monthelie 2002 som ligger och väntar på att provas.

  Fredrik

  Jag köper i huvudsak på tre håll, på Systemet, olika ställen i Danmark och från Frankrike. I Danmark har de en del "tilbud" i olika butiker som gör det ruskigt prisvärt och från Frankrike har jag vänner som är i vinbranschen som hjälper mig.

  Sen gör jag såklart något strököp från annat håll om jag vill ha nåt specifikt.

  SvaraRadera
 4. Tja!
  P-Y Colin-Morey har jag själv haft nöjet att dricka några gånger. Riktigt bra grejer och som du säger bra priser.
  Ang övriga Moreys så behöver du inte gräva alltför djupt i gamla provningsanteckningar, tänkte mer om du hade några generella intryck att dela med dig av.

  SvaraRadera