tisdag 19 april 2011

Gamay fullbordar cirkeln (nästan)

Jag har ju en viss förkärlek för Pinot Noir och Chardonnay från Bourgogne, men visst dricker jag en del annat (mestadels obloggat) från alla möjliga druvor och platser. För att inte gå helt utanför ramarna tänkte jag dock fullborda Stor-Bourgognes normala druvsamling med att dagen till ära knäppa en Gamay.

Det innebär att de druvor från Bourgogne som man normalt sett kan få tag på har provats och bloggats under året. När det gäller Pinot Noir och Chardonnay gäller ju att dessa druvor finns i nästan varje inlägg, men det har även druckits Sauvignon Blanc och Aligoté.

När det gäller Sauvignon Blanc ligger det ett område sydväst om Chablis där det tillverkas viner på 100% Sauvignon Blanc. Området heter Saint-Bris och det, samt ett vin på systemet finns beskrivet här.

För Aligoté gäller att det odlas och tillverkas viner på den druvan från Mâconnais i söder till Chablis i Norr. Den bästa Aligotén skapas i Bouzeron, där Aligoté har fått en egen AOC-beteckning, Bouzeron-Aligoté AOC. För några dagar sedan bloggades här om denna druva.

Jaha, tillsammans med dagens Gamay har jag då täckt de vanliga, men sen då, vad finns det mer för druvor?

Jo här är en liten enkel lista med allt från riktigt använda till nästan utdöda druvor.
  • Pinot Blanc kan användas i viss röd och vit Bourgogne
  • Pinot Gris (även kallad Pinot Beurot) kan användas i viss röd och vit Bourgogne
  • Melon de Bourgogne kan användas i viss vit Bourgogne (marginellt)
  • Sacy kan användas i viss vit Bourgogne och Crémant de Bourgogne (Yonne)
  • César kan användas i Bourgogne Passetoutgrains (marginellt)
  • Tressot* kan användas i Bourgogne Passetoutgrains (marginellt)
  • (Pinot Gouges - en vit mutation av Pinot Noir. Kallas även Pinot Musigny)

*Intressant är att Tressot inte ens finns listad i Oz Clarke´s druvbok.

Det finns en mängd personer som har beskrivit druvorna från Bourgogne på ett bra sätt. Ett par av de bästa hittar du här och här.

Då tar vi oss över till vinet, som är 2008 Morgon från Marcel Lapierre.
En första svallvåg av röda bär kombinerat med peppar slår mot näsan. När jag hämtat mig går det att plocka ut bären i form av lingon, tranbär och nypon. Även pepparen har fått sällskap och det i form av vedartade örter och en bit kött. Lovande "indeed".

Skjuts in i munnen och där känns doftens aromer igen, typ nästan allihopa. Lindar man sen in det i en ganska mjukt fodrad kropp med lättsmälta tanniner och ungdomens friska och härliga syra, så har vi landat i Gamay-juice av det bättre slaget.

Det här liksom bara slinker ner utan motstånd och är helt klart gott. Ska jag anmärka på nåt så slinker det kanske ner lite väl lätt, men näääää, jag skiter i att anmärka och tar en klunk till. Vinet är tidigare bloggat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar