söndag 17 april 2011

Aligoté x 3

Tänk dig att växa upp med föräldrar som Pinot Noir och Gouais Blanc. Den ena föräldern går omkring röd om nosen och sätter elegans i första rummet och den andra är blek om ansiktet och har mer eller mindre dött ut. Vad händer då med avkomman?

Jo, det blir en högavkastande avkomma som ger hyfsat stora druvor i rätt riklig mängd. Lite åsidosatt är den dock då den nästan aldrig får ta plats i finrummet. Finns det möjlighet att plantera "finare" druvor så är det oftast så att vår lilla avkomma får hitta andra platser att slå rot eller så kanske den rentav rycks upp med rötterna.

Det har blivit så att växtplatserna idag mest finns i Östeuropa där avkastningen är väldigt hög och vinet således mindre bra. I övrigt finns små skvättar i bl.a. Chile och USA och självklart finns det en del i moderlandet Frankrike. Här finns merparten i Chablis och resten är i huvudsak utspritt i övriga Bourgogne.

Vi pratar självklart om druvan som går under namnet namnet Aligoté. Druvan som traditionellt används till att blandas med Cassis för att göra kir, men även används för både mousserande Crémant de Bourgogne och för vanliga vita viner.

Idag ska vi se vad tre olika producenter kan göra av den lite mer udda druvan och för ändamålet lastar vi fram skaldjur av alla de slag. Då vinerna mer dracks än provades blir anteckningarna kanske inte helt att lita på.....men, men...låt slaget börja.

I glas 1 har vi ett vin som öppnades under gårdagen och som bjuder på en del blommor, gröna äpplen, päron och citrus. Sammantaget en väldigt frisk doft. I munnen återkommer frukten, men det är nog tre andra drag som slår en ganska tydligt. Först och främst är det en rejält frisk syra, sedan så upplever jag att vinet är väldigt, väldigt tunt och slutligen lämnar den kvar ett rätt "bitig" beska.

Ett enkelt och ändå rätt OK vin som finns att tillgå för 99 SEK på bolaget. Det får dock definitivt nöja sig med plats tre. Vinet är 2009 Bourgogne Aligoté från firma Drouhin.




Nästa glas bjuder upp lite mer till dans och här finns tydliga tecken som gör att det borde kunna passa maten. Det doftar musselskal eller ostron, ja av hav helt enkelt, men också av blöt lovikavante. Fruktmässigt finns antydan till äpple och citrus i bakgrunden och kanske rentav lite gurka. Frukten är tydlig i munnen och den får här sällskap av en tydlig mineralitet och en del smöriga spår av ek. I eftersmaken finns drag av Chardonnay med en trevlig citrusbeska och mineralsvans.

Definitivt ett par snäpp upp från föregående vin och en självklar andraplats. Gott och välgjort helt enkelt, även om man kanske inte köper sådana här viner i bulk. Vinet är 2007 Bourgogne Aligoté från Michel Bouzereau et Fils. En vinmakare från Meursault som är känd för sina fina viner just därifrån.




När det gäller det sista glaset så luftades det i karaff i fem timmar innan middagen och stod sedan i karaff under resten av kvällen. Tur var det då mina första intryck var att vinet stank av en blandning av kloak och stinkande hav. Bilden blev en sandstrand vid havet där tång har flutit iland i massor och ligger i solen och luktar illa. Efter några timmar har det värsta lagt sig och kvar finns tång, dygnsgamla musselskal, en gnutta rök och kanske, kanske, fångar jag in lite gurka mitt i doftattacken.

I munnen var det initiala intrycket ingen höjdare, med smak av skaldjur och en skarp beska som gjorde att jag fick hålla tummarna.....och tänk vad några timmar i luft kan göra med ett vin.....vips så kan man fånga äpplen, citrus och mineraler, även om havsdofterna tydligt finns kvar. Lägg till det en frisk syra och ett skönt citrusbeskt avslut och vinet seglar upp till förstaplats. I synnerhet vinner det i kombinationen med bordets skaldjur där det gifter sig perfekt. Vinet då? Jo, det är en 2007 Bourgogne Aligoté från firma Leroy.




Sammantaget en riktigt kul vinupplevelse där vinerna kanske inte riktigt är i min smakprofil, men att de passar till skaldjur är helt klart. Vidare är det också klart att det går att göra riktigt bra och intressant vin på druvan Aligoté. I synnerhet kvalificerar sig vinet från Leroy in på skalan "intressanta vinupplevelser".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar