fredag 8 april 2011

Chavy, Chavy, Chavy och Chavy

Det finns fyra familjer Chavy med ursprung i Puligny-Montrachet som tillverkar vin. Det är två brödrapar som självklart är kusiner till varandra, vad annars? Det första brödraparet är Jean-Louis och Alain som har delat upp det som tidigare tillhörde deras far, Gérard Chavy, mellan sig. Det andra brödraparet är Philippe och Hubert som delat upp fader Alberts ägor mellan sig. Det vi då har landat i är följande domäner.

  • Domaine Alain Chavy
  • Domaine Jean-Louis Chavy
  • Domaine Philippe Chavy
  • Domaine Hubert Chavy

Nu räcker såklart inte det, utan när det gäller Domaine Hubert Chavy så har det hänt saker. Här har man använt sig av namnet Domaine Hubert Chavy på vinetiketterna, medan man på skyltningen vid domänen använt sig av Domaine Chavy-Chouet.

Som grädde på moset har nu Huberts son Romaric anslutit sig till domänen så håll i er.....
 
Det har startats upp en negociant-verksamhet under namnet Maison Chavy-Chouet.
Det har släppts viner under etiketten Domaine Romaric Chavy.
Det har släppts viner under etiketten Domaine Chavy-Chouet.

......en marknadsförares mardröm eller?

Någon har dock hört bön och planen är visst att på sikt flytta in allt under namnet Domaine Hubert & Romaric Chavy. Tack och Amen!

Oavsett namn är det en domän med ett tydligt vitvinsfokus där portföljen i huvudsak består av ägor från Puligny-Montrachet och Meursault. Bakgrunden till detta är att gårdarna från Puligny-Montrachet kommer från familjen Chavy och de från Meursault från familjen Chouet. Sätet har man i Meursault. Ännu ett i raden av exempel på hur familjer blandar och ger i Bourgogne. För detaljer se här.

Över till vinet då, som idag är en 2005 Meursault Les Casse-Têtes.





Det här är ett rätt blekgult vin med ett lätt gyllene skimmer. Doften är rätt fin med mild citrus och gula äpplen som har blandats upp med en snyggt hanterad ek. I fruktbilden kan också skönjas melon och toner av färsk slanggurka.

Samma aromer kommer igen i munnen och får sällskap av lite honung. Det är en rätt ren och elegant smak som byggs på i eftersmaken där det blir till en mustig mix av gurka, melon och citrus....och när de friska smakerna lägger sig så biter sig citrusbeska och mineraler kvar ganska länge.

Summa summarum är det här fortfarande vitalt med sköna syror. Ett bra vin, utan att briljera. Sparar återstående flaska ett par år till för att se vad som händer.

4 kommentarer:

  1. Ha ha....hade just publicerat en kommentar att jag inte har speciellt mycket erfarenhet av vita viner förutom att jag uppskattade Chardonnay från Chave. Inte så rätt namn från min sida med hänsyn till den utförliga informationen och har ändrat denna....Tack! Då jag avverkat många av Sydafrika, Australien, Italien och Sydamerikas bättre viner måste jag börja avverka Bourgogne så jag kommer in i finrummet men du har ju slagit huvudet på spiken när det gäller marknadsföring. Från en lite intresserad vinintresserad: Vart f-n börjar man? Inte hos Romanee-Conti i alla fall.:-)

    SvaraRadera
  2. Var man börjar, hmmm. Lätt fråga, men riktigt svårt att svara på. En vitvinsproducent som man kan lita på och kan duga som referens är Vincent Girardin. Systemet har en del listat och det går att börja med Bourgogne Cuvée Saint-Vincent (nr 86890) för 179:- för att få en fingervisning om vad huset bjuder på.

    På röda sidan är typ hela bloggosfären överens om att Camille Giroud är ett bra insteg. En producent med eleganta viner som funkar att dricka unga. Kolla vad systemet och tryffelsvinet kan erbjuda.

    I övrigt är det som vanligt....testa, läs, testa och ha kul på vägen. Till slut hittar man sina favoriter.

    Själv har jag landat i en förkärlek till några byar och vin av bra producenter därifrån = gott.

    Chambolle-Musigny
    Gevrey-Chambertin
    Chassagne-Montrachet
    Puligny-Montrachet

    ...och vilken Chavy var det nu du drack då?

    SvaraRadera
  3. Tack för tipsen. Får kanske anledning att återkomma....................

    Körde en duell mellan Australiens stolthet Penfolds Yattarna 1999 och Jean-Louis Chavy Puligny-Montrachet 2007.
    Skillnaden är lättast att förklara med en sportbilsmetafor: En amerikansk muskelbil med mycket motor och sämre väghållning mot en italiensk sportbil med svagare motor men som ligger som slickad på vägen. Båda roliga att köra fast på helt olika sätt!

    SvaraRadera
  4. Alla har vi våra sätt att relatera och jämföra :) I vissa lägen blir liksom skillnaden så stor att det kanske inte ens är två bilar man har att göra med.

    Sen är vissa jämförelser nästan orättvisa och andra superintressanta. Jag är dock mycket mer av en njutningsdrickare än en provare, även om jag såklart provar och jämför då och då. Min begränsning är dock att jag då ändå oftast hamnar i Bourgogne. Snacka om vidsynt.

    SvaraRadera