söndag 10 april 2011

Årets första skörd och ett litet stänk från Hubert Lamy

De sista spåren av vintern dröjer sig kvar på tomten i form av små strängar med snö. Hur stark och våryster solen än är så tar smältningen tid när skuggan kämpar emot med näbbar och klor. Leende vet vi ju ändå hur det blir. Värmen tar till slut segern och trädgårdslivet börjar på allvar.

Snön kom ju väldigt hastigt i senhöstas och det innebär just nu att tomten är full av löv som ska krattas, men det finns även andra, kanske lite mer lustfyllda, saker att ta tag i......

.....på med stövlar, fram med spaden och ut i det inhägnade trädgårdslandet. Här behöver vi återigen fylla på med mylla och gödsel/kompost så att jorden blir redo att ta emot frön och lökar längre fram, men det är en senare fråga. Det lustfyllda är att det finns saker att skörda redan nu. Ett gäng purjolökar har stått kvar över vintern. Visst är de lite sargade, men med lite rensning är de fullt ätbara. Det är dock ingenting mot härligheterna som döljer sig under jorden. Här finns nämligen rejäla mängder av jordärtskockor som nästan ropar på att bli upplockade.
Nytvättade och fina placeras de i en ugnsform tillsammans med nyplockade örter och olja så det täcker. Sen får de tillbringa några timmar i 95-graders ugn, innan jag saltar och snabbgrillar dem och serverar till knaperstekt bacon.

Det går liksom inte att inte hämta en flaska vin i ett sånt här läge. Tur det finns några halvflaskor av vitt godis i källaren så vi riktigt kan smaka in våren. Den flaska som kom med upp är en 2007 St-Aubin 1er Cru, Les Frionnes från Domaine Hubert Lamy. En annan årgång testades här.
Den primära doften ger en del ek, citrus, honung och gula äpplen. Med tillsatt luft kommer sedan de toner som jag känner igen som gurka och i viss mån melon.

I munnen är det nästan sammetslent och syrorna är näst intill uppätna och mineralerna känns dammiga. Som tur är finns lite, lite stuns kvar som gör att det håller ihop på ett hyfsat bra sätt. Fruktigt, lite limestänkt och extremt lättdrucket gör att vi skålar in våren på riktigt.......men....

.....lite förundrad är jag dock över att det redan känns som om vinet är på väg att tappa. Kan det vara storleken på flaskan eller just den här flaskan? Jag brukar annars tycka att vinerna från Hubert Lamy är riktigt bra ganska länge, men idag finns mer än en liten tvekan.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Grattis till skörden.
  Jag tog upp mina jordärtskockor och palsternackor för 2 veckor sedan. Tyvärr, har jag en mullvad som decimerar min skörd, men lite blev det i alla fall.
  Trevligt recept du hade. Mina, såväl skockorna som palsternackorna, har i huvudsak använts till soppor och gratiner.

  JC

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  Vi har rådjur att kämpa mot, men det sköter ett stängsel numer, så här finns det skockor i mängder. Bara till att äta.

  Vi gör också en del soppa då det är en favorit, men jag försöker variera mig lite. Råstekta i tunna skivor är också kalasgott.

  //PB

  SvaraRadera