lördag 30 april 2011

Fingrar i fel syltburk - Comte Georges de Vogüé

Vårglädje á la Valborg, ett par ankbröst och en kväll där vi faktiskt slipper frysa vid brasan. Barnen är helt enkelt för gamla för att vilja titta och för unga för att vilja partaja. Hur plockar man då fram ett vin en sån här "gratiskväll"? Utan att gå in på ologikens svängningar landade jag i att det vore kul att prova en Comte Georges de Vogüé.

De Vogüé behöver knappast någon närmare presentation, utan det är en av de domäner som en hyfsat enad kritikerkår på något sätt lyfter till stjärnorna. Samma människor brukar hävda att viner från domänen ska väntas ut läääänge, men ibland sägs att deras byvin från Chambolle Musigny kan funka att dricka hyfsat ungt.

Låt oss se hur det är med den saken.

I dagens glas hälls det således upp en 2006 Chambolle-Musigny, Comte Georges de Vogüé och vi håller tummarna för att det funkar till ankbrösten som får samsas med apelsinsås och en variant av julienne-potatis som görs krispiga i ugnen.
Färgen i glaset visar fortfarande på ett ungt vin utan några direkta spår av mognad. Doften är vid öppnandet väldigt diffus och det är liksom bara en dimma av rödfrukt att sniffa på. Vinet säger helt enkelt åt oss att återkomma med omdömen efter att luft har fått trolla med sitt lilla spö. Varför tjafsa.....?

Någon timme senare har frukten börjat få drag av både av jordgubbar och körsbär, och ju mer tid som går så kommer de Chambollska särdragen alltmer krypade, Det blir mer sötma av rödfrukten och en mjuk kryddighet öppnar sig. Samma sak gäller smaken. Det som i början var ett rätt harmonilöst vin börjar arbeta sig ikapp och bakom syran, tanninerna och frukten växer mer och mer en silkighet fram. Till slut blir vinet både riktigt trevligt och rejält lättdrucket.

Fast hur jag än hjälper till och önskar mer så orkar det inte hela vägen. Jag är helt enkelt för tidig med den här flaskan. Precis samma sak upplevdes tidigare med årgång 2007. Det finns en potential, men den lär ta tid. Mina få resterande flaskor kommer att få ligga still läääänge och känslan just nu är att de Vogüé inte kommer att få del av mina slantar framöver. Det finns helt enkelt bättre viner för samma eller lägre pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar