torsdag 7 april 2011

En Chambolle-Musigny från Hudelot-Noëllat och förväntningar som slår fel

Ännu ett inlägg som har koppling till Vougeot, Den här gången gäller det den andra av de två topproducenterna, och då Domaine Bertagna är avklarad så återstår endast Domaine Alain Hudelot-Noëllat. Det här är en mindre domän som från det att Alain Hudelot runt 1960 fick ett par lotter i Chambolle-Musigny från sin far, har byggts på till en total om 6,6 hektar. Alain är född 1940 och börjar således bli till åren så sakta, men säkert, lämnar han nu över ansvaret till barnbarnet Charles van Canneyt. Det kan bli intressant att följa vad som kommer att hända med domänen då sonsonen är född så sent som 1988.

Ägorna finns i huvudsak i Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny och Vougeot och består till stora delar av riktigt fin vingårdsmark. Om jag har förstått det rätt är det endast den village-klassade lotten i Vougeot som inte håller någon direkt klass. Med bra druvmaterial är det som produceras på domänen i huvudsak eleganta och koncentrerade viner där man försöker göra saker så naturligt som möjligt.

Druvorna till dagens vin hämtas från 11 olika parceller om totalt 1,85 hektar i Chambolle-Musigny. Alla parceller är Village-klassade. Vinet är således en 2008 Chambolle-Musigny, från Domain Alain Hudelot-Noëllat
Doftpelaren ur glaset andas ek, röda bär och drar man i lite ordentligt fylls näsborrarna av en rejäl dos tjära, nästan som de där finska tjärpastillerna. När man sorterar ut saker och ting blir bären mest till körsbär och jordgubbar och så finns där allsköns kryddor i en liten bukett. Det doftar gott, men det spretar lite och eken är lite väl tuff.

I munnen känns bären och tjäreken igen, men sen finns det också en antydan av den Chambollska silkigheten och elegansen, den där som är lite härligt och silkigt jordgubbskryddig. Problemet är att jag vill mer och jag vet precis vad jag vill ha, men det finns inte där idag. Visst finns där en antydan åt rätt håll och till det en del syra och lite tanniner, så än kan saker hända. Jag vill dock inte vänta och utvecklingen efter ett dygn i kylen ger för lite.

Nu gick vinet loss på 240:- från Theis Vine så visst det är värt sina pengar, men ibland har man lagt ribban fel från början och det är ju inte vinets fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar