söndag 28 april 2013

La Gibryotte - när barnen själv får leka


I Gevrey-Chambertin finns det ett gäng duktiga eller kanske bättre benämnt lysande vinmakare och som alltid svider det till lite i plonkan när man vill dricka deras viner. I vissa fall finns det dock möjlighet att komma åt bra viner till bättre priser och så är fallet om man vänder sig till bl.a. La Gibryotte. La Gibryotte är en liten négociant-verksamhet som drivs inom familjen Dugat. Det är Claude som hjälper sina barn Bertrand och Laetitia att "öva" lite i skuggan av sin namnkunnige pappa.

Idag testar jag en av dessa négociant-flaskor, nämligen en 2009 Gevrey-Chambertin, La Gibryotte.
Oj vilken mustighet som näsan bjuds på. Här är det 09-frukt av det fylligare slaget, med hallon och körsbär i frontlinjen. Körsbären övergår sedan i drag av marsipan och bittermandel. Nästan lite körsbärslikör kan anas, men vi ligger på rätt sida gränsen. Faten ger viss kryddighet, men den döljs ganska väl av den murriga och jordiga Gevrey-tonen, där det även skönjs svaga drag av kompost och animalier.

Smakmässigt är det fruktmättat och tätt med röd, söt frukt i förgrunden. Syran finns där och tanninerna har ett rätt bra grepp, trots att de är av den minimala sorten. Snörp blir det oavsett. Det murriga går igen i smaken, hand i hand med rejäla skopor lakrits. Här snackar vi Gevrey på den jordiga delen av skalan. Elegans får man nog leta efter på annat håll, i synnerhet blir det tydligt om temperaturen stiger i glaset.

Är det gott då? Jodå, det är gott, men inte så jag springer benen av mig efter fler flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar