lördag 27 april 2013

Emmanuel Rouget inköpt från ny bekantskap på vinhandlarhimlen


För många av oss som dricker vin från Bourgogne är Henri Jayer den stora förgrundsgestalten. Han har på många olika sätt påverkat vinmakandet i Bourgogne och på andra håll genom sina idéer om hur man gör vin. Henri skapade viner tills de franska pensionslagarna fick honom att officiellt sluta på 1990-talet, då han hyrde ut sina vingårdar till svärsonen Emmanuel Rouget. I verkligheten fortsatte Henri att göra vin in på 2000-talet, parallellt med Emmanuel, men 2006 lämnade han oss så nu återstår endast Emmanuels viner......ja om du inte har plånbok modell större att köpa någon av de kvarvarande rariteterna såklart.

Emmanuel Rouget har gjort sig känd för att vara svåråtkomlig och sky pressen, och istället låta vinerna tala för sig själva. Stilen och vingårdarna har han ärvt från Henri, så lite vinmagi är det allt att dricka hans viner.

Under tre dagar följde jag hans röda basbourgogne och på etiketten kunde läsas 2009 Bourgogne Pinot Noir, Emmanuel Rouget. Vinet är förresten inköpt från flaskposten.eu, en relativt ny företeelse på den svenska vinhandlarhimlen.
Doften bjuder på härliga hallon och en del körsbär, toppat med mandelmassa och stänk av apelsin. Eken bidrar med kaffe, mörk choklad och diverse kryddor. Slutligen finns här lite murriga och jordiga drag á la Gevrey och även smått animaliska drag

Väl i munnen upplevs ett vin med medelgod syra, fina, halvvägs nedslipade tanniner och en sötaktig rödfrukt med en liten apelsintouch. Avslutet tydliggör en svag ekbeska, en del lakrits och mineraler. Som helhet är det relativt slankt med ett långt avslut där tanniner, lakrits och mineraler ligger kvar riktigt länge.

Det här är definitivt riktigt bra för sin nivå och är väl värt sina 217 pengar.

2 kommentarer:

  1. Tack för info om flaskposten, det var en nyhet för mig. Det är nog första exemplet jag sett på en svenskspråkig vinhandlarsida med rimliga priser, ja på vissa saker t.o.m. bra priser, glädjande.

    /Claes

    ps. hur packad måste man va för att kunna se va f-n det står i verifieringsrutan?!

    SvaraRadera
  2. Både bra priser och en del kul flaskor. Se till att prenumerera på deras nyhetsbrev för det är ju inga gigantiska volymer som tillgängliggörs....och då får man ibland hänga på låset kanske.

    SvaraRadera