söndag 30 januari 2011

Pascal Lachaux gör förbaskat god Pinot-saft

Vissa producenter ligger mig självklart närmare om hjärtat än andra. En sådan producent är Pascal Lachaux på Domaine Robert Arnoux. Pascal tillhör den skara av utbildade gossar som har fallit för dottern till en god vinmakare och helt och hållet sadlat om sin karriär för att föra vinmakartraditionen vidare inom familjen.
En annan sak som Pascal har haft gemensamt med många yngre förmågor är att se till att lägga om arbetet i både vingården och vineriet rätt rejält. Det har inneburit allt från färre klasar per ranka och således ett lägre skördeuttag, till en mer genomtänkt vinifiering. Resultatet har inte behövt vänta på sig, utan numer är vinerna alltid av bra kvalitet med en tydlig inriktning mot elegans. Det gäller allt från basvinet till domänens toppar.

Ikväll dricker vi basvinet som i Pascals tappning kallas för "Bourgogne - Pinot Fin". Utan att gå in på några som helt detaljer om vinet är det Pinositet i näsan och en extremt lättdrucken elegans som gör att flaskan som vanligt töms alldeles för fort. Frågan är om den enklaste Bourgogne-saften blir så mycket bättre än så här.Visst, man kan leta efter mer sniffvärde, silkigare elegans och en hel del annat, men det är bara onödigt. Omdömet är helt enkelt, direkt tillgänglig Pinot-juice som slinker ner snabbare än snabbt......och ja, jag köper det igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar