torsdag 24 september 2015

Tänk vad lite väntan kan göra

En vardagsmiddag av det enklare slaget kan bli en fullträff med lite tur. Rätt bonus av ingredienser i kylen och en flaska vin som utvecklas åt rätt håll med stormsteg, och man är liksom i hamn.

I förrgår öppnade jag en flaska 2013 Bourgogne Chardonnay, Michel Bouzereau et Fils och det spretade åt alla håll med en ruskans markant syra som stod som en pelare i glaset. Igår kändes det ett snäpp bättre, och idag var det examensdags.
En potatis och purjolökssoppa piffades upp med några skopor grädde och toppades av en binge rostade charkuterier. Tur att det finns rester i kylen ibland. Till det hälldes vinet upp.....och Shazam!!

Vilken rackarns skillnad.

Nu har vi att göra med en mild, fint kryddig, smörig och allmänt bara väldoftande skapelse. I munnen har syran dämpats och fetman lyckas linda in citrusen och skapa ett balanserat och välsmakande vin som sitter som en schmäck till soppan.

Så här efteråt njuter jag nog mest av den fina kryddsvansen och mineraltouchen som gör att munnen lätt torkas ut och fylls på av citron, som övergår till äpple, nötter och fett, innan kryddsvansen återkommer. Ett meditativt kretslopp av vardagsglädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar