måndag 29 september 2014

Back on track med Bertheau

En månads frivillig alkoholmässig sväljtorka med endast ett par valda tillfällen till spottande gör att suget efter något trevligt att snurra runt i glaset är rätt stort. En svag, svag näsdefekt i form av förkylningskaraktär gör att jag backar från Grand Cru-planerna och väljer ett av alla reaviner jag samlat på mig de senaste månaderna.

En flaska 2008 Chambolle-Musigny 1er Cru, Domaine Francois Bertheau borde nog göra susen. Klassiskt ren årgång, bra producent och en bra by.....bara att rycka kork och hålla tummarna.
Dag ett fanns ingen tanke på analys eller anteckningar, utan intrycken är uteslutande från dag två, när jag åter insett hur gott jag tycker det är med Bourgogner.

Här pratar vi rätt ordentligt körsbärstryck, nästan med kirschiga drag, men bara på gränsen. Här finns också en riktigt fin kryddighet, drag av färsk fudge och en del mognadsdrag med kompost, multnad och målarlåda. Efter en månad ger sånt här rätt feta leenden.

I munnen är det lite grand ett tvehövdat djur. Å ena sidan är det ett slankt vin med syrliga bär, rätt hög syra och bakåtkammade tanniner med som ändå ger ett visst grepp. Till det kan adderas lite komplexitet i form av karamell, kryddsötma, lakrits och mineraler parat med multnad och viss buljong.

Så långt allt gott, men sen drivs tanken vidare att vinet nog börjar falla isär och bli polariserat. Lite grand som vissa äldre Bourgogner gör, och visar upp en sida med syrliga bär och en annan med köttbuljong.......nog fasen har resan ditåt inletts. Men idag, just nu, när jag är lite fånigt lycklig så passar det här perfekt.

Jag skulle dock inte lita på mig själv avseende denna anteckning.....nästan allt hade nog fått tummen upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar