torsdag 5 juli 2012

Enkel mat och enkelt vin från Santenay


Stekpanna, olja, smör, lök, bitar av kycklinglår och lite blandade kryddor. Därtill en lätt sallad och lite rostat levain-bröd. Enkel mat som bör matchas med enkelt vin. En snabb koll i vinkällaren och valet faller på 2005 Santenay 1er Cru "Le Foulot", Domaine Prieur-Brunet.




Jaha, här har frukten hamnat i tidig brygga märker man direkt vid första sniff. Det är tydligt att tobak, svamp och läder kommer krypande och att frukten har börjat torka ut. Här finns också små spår av målarlåda. En trevlig, men inte märkvärdig doft.

Väl i munnen känns det lite yngre med hyfsat pigga syror och ett lätt bett kvar i tanninerna, men det blir ändå lite av samma känsla avseende frukten, att den är på väg att torka ut och att mittenpartiet kanske blivit lite blekt. I övrigt inget anmärkningsvärt, utan ett bra bruksvin från en producent som gör rustika viner. En pluspoäng är ändå avslutet som ligger kvar hyfsat länge med lite lakrisal och mineral som slutkläm.

Till maten då? Det gjorde sitt jobb till våran belåtenhet, helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar