måndag 14 februari 2011

Vårsläppet och Bourgogne

Gillar man viner från Bourgogne så lämnar vårsläppet en hel del övrigt att önska, men det lilla frö som ändå finns är lite kul, i alla fall som kuriosa. Som de flesta vet görs det ju viner på i huvudsak Chardonnay, Pinot Noir och Gamay i Bourgogne.

Utöver detta finns även lite annat smått och gott som görs på lite mer udda, men tillåtna druvor, för Bourgogne. Bland dessa finns Sauvgnon Blanc som är endast är tillåten i Saint Bris, en by som ligger en bit väster om Chablis, och som är en del i stor-Bourgogne.

Saint Bris, eller Sauvignon de Saint-Bris, fick 1974 status som VDQS och det följdes 2002 av en uppgradering till AOC. Det här gäller endast Sauvignon-druvan, vilket innebär att de odlingar med Chardonnay och Pinot-Noir som finns tillhör Côtes d'Auxerre eller Bourgogne.

Nåväl, nog om detta. Dagens vin plockades upp på vägen hem och är en Les Temps Perdus, Saint-Bris, 2009, från Clotilde Davenne.



I doften har det typiska drag för en Sauvignon Blanc, nämligen nässlor, svartvinbärsblad, citrus och lite gröna trädgårdsfrukter. Detta samsas med en viss rökighet. I munnen kommer ungefär samma smaker, kompletterade med en tydlig syra, men det som gör mest intryck är nog avsaknaden av intryck.

Vinet är helt enkelt glest och tunt och lämnar nästan inga fruktintryck alls i mellankropp eller eftersmak. Jag smackar lite efter de kvarliggande spåren av citrus och mineral och tänker att det var kul att prova, men det här vinet kommer jag definitivt inte att lägga pengar på igen.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Provade det här i en annan årgång för kanske 1-2 år sedan. Exakt samma intryck - kul att ha provat sb från bourgogne EN gång. Minnet säger att det var väldigt mycket kattpiss (även för att vara sauvignon blanc) i vinet.

  Trevlig blogg med mkt bra tema!

  /A

  SvaraRadera
 2. Håller med om kattlådan, även om den inte når fram till de riktigt värsta exemplaren från Nya Zeeland.

  Kollade snabbt in din blogg och såg att vi nog i alla fall delvis delar intresset för Bourgogne.

  Jag ska läsa lite noggrannare senare och återkommer efter det.

  //PB

  SvaraRadera