I kommunerna Nuits-Saint-Georges och Premeaux-Prissey produceras viner som etiketteras under namnet Nuits-Saint-Georges. Här tillverkas både rött och vitt, med en överväldigande andel rött (97%).
Vingårdsmässigt saknar området Grand Cru-vingårdar, men har 41 stycken som är klassade som 1er Cru. Bland dessa finns det en vingård som sticker ut lite extra och det är Les-Saint-Georges. Det är t.o.m. vanligt att argumentera för att just den vingården borde ha Grand Cru-status, något som även har börjat höja statusen på dess grannar såsom exempelvis Les Vaucrains.
Faktiskt så pekade redan Dr. Morelot 1831 ut Les-Saint-Georges som områdets bästa vingård, något som accentuerades av Dr. Lavalle 1855 då vingården kvalitetsmässigt jämfördes med Corton och Clos des Lambrays. Nu spelar ju inte detta någon större roll AOC-mässigt. Det är en 1er Cru och historik eller argument från höger och vänster ändrar inte på det. Möjligen sker en upphöjning av status i framtiden, men under tiden kan vi konsumenter glädjas åt en vingård i Nuits-Saint-Georges som kan ge ypperliga viner och det till ett överkomligt pris.
Les-Saint-Georges är 7,52 hektar, ligger på 245-260 meters höjd och vänder sig mot morgonsolen i öster. Lutningen är ungefär 7-8% och marken består av ett stenigt övre lager som är en blandning av kalksten och lera. Under detta finns ett sammelsurium av olika typer av kalksten som ger vingården en extra komplexitet. Av vingårdens 7,52 hektar är det endast tre ägare som har mer substansiella andelar, Thibault Liger-Belair (2,1 hektar), Henri Gouges (1,03 hektar) och Hospices de Nuits (knappt 1 hektar). Totalt sett finns det 15 lotter fördelade på 13 ägare. Ägarna listas nedan:
- Domaine Vincent Sauvestre
- Domaine Chevillon-Chezeaux
- Domaine Robert Chevillon
- Domaine Georges Chicotot
- Domaine Dufouleur Frères
- Domaine Faiveley
- Domaine Forey
- Domaine Henri Gouges
- Hospices de Nuits-Saint-Georges
- Domaine Thibault Liger-Belair
- Domaine Alain Michelot
- Domaine Remoriquet
- Domaine Edouard Zibetti
En riktigt duglig producent som dock inte sticker ut något speciellt när det gäller viner från Les-Saint-Georges är Régis Forey. Dagen till ära ska vi dricka hans tolkning av den bästa vingården i Nuits-Saint-Georges och årgången är 2008. Ska man få full effekt av vinerna från vingården rekommenderas normalt en sisådär 10-15 år innan korkskruven får tala, men man måste ju få testa. Dagens vin är 2008 Nuits-Saint-Georges 1er Cru "Les-Saint-Georges", Domaine Forey.
Det trevliga med det här vinet är att näsan liksom flyttar en från det jordiga och rustika Nuits-St-Georges till mer elegans à la Vosne-Romanée, precis som det kan vara för denna vingård. Så är det i alla fall i min näsa.
Här svämmar det över av en söt Pinot-kryddig rödfrukt bestående av trädgårdsbär som hallon och jordgubbar. Kryddigheten är orientalisk och finmaskig och lyser av dyra, eleganta fat. Visst finns här lakrits, körsbär och en hel del annat gottigt som växer med värme och luft, men lyxen ligger i den svala doften och då är det en lysande sniff.
Smakmässigt är det samma visa när det gäller frukten. Den är söt och fin men hålls uppe av en bra syra som skapar drickvänlighet. Motpolen är en ekbehandling som än så länge lämnar grova spår av ekrost och rätt grova eller råa kryddor. Smakmässigt alldeles lysande till kvällens köttbit, men som sipparvin behöver det ännu rätt många år i den mörka källaren.
Totalbetyget är att det är en riktigt bra flaska för att vara från Nuits-St-Georges och att vinet kommer att kunna bli strålande när eken är fullt integrerad om några år.
"en riktigt bra flaska för att vara från Nuits-St-Georges"
SvaraRaderaSka det tolkas som att det inte är din favoritby i Cote d'Or?
Fångad med byxorna nere eller med fingrarna i syltburken....och du har så rätt i din iakttagelse.
SvaraRaderaDet är inte min favorit, även om vissa producenter såklart tilltalar mig. Ofta lite för rustikt och jordigt för min smak.
//P