fredag 13 april 2012

2008 Pommard 1er Cru "Clos de Verger", Fernand & Laurent Pillot


En intressant by i Côte d'Or är Pommard. Det är väl ofta så att viner härifrån är kraftiga och fylliga med en bra dos tanniner och att de kräver lång lagring. Det är alltså viner som behöver lång tid på rygg för att uppvisa det Pommard verkligen kan uppvisa, men som ofta öppnas alldeles för tidigt och som gör att Pommard-magin uteblir. Intressant är det då kanske att det finns Pommard-viner som är tillgängliga redan i sin ungdom, men som då inte alltid kanske riktigt räknas till de mest bytypiska av viner.

Sen finns det viner som nästan kan kallas byatypiska i sin eleganta och lätta tillgänglighet. Ett sådant vin kan exempelvis komma från en vingård utmed ån, nämligen från Clos de Verger. Till saken med denna vingård hör att det finns åsikter som gör gällande att den inte borde ha någon 1er Cru-klassificering alls, trots att delar av den har det och andra delar inte.

Nåväl en producent som finns tillgänglig här hemma och som gör vin från denna vingård är Fernand & Laurent Pillot.

Idag dricker vi 2008 Pommard 1er Cru "Clos de Verger", Fernand & Laurent Pillot.
Här pratar vi en lätt floral, sirlig doft av de finaste röda bär man kan tänka sig. Då pratar vi smultron och jordgubbar. Till det en väldigt fint hanterad ek med sandelträ och orientkryddor som första bekantskap, men där kaffe och choklad också pockar på uppmärksamhet. En liten målarlåda kombinerad med mint och eukalyptus har faktiskt också smugit sig in från hörnet. En kul doft helt klart. Pommardkänsla? Nope.

En härlig söt jordgubbs- och hallonfrukt med lite apelsinzest är de frukter som ger sig direkt tillkänna i munnen. Här finns också en uppsjö av olika små smaker. Det är ett drag av vanilj, några små örter, känslan av tobak, och defiintivt ett nymalet kaffepulver och lite kakao. Sa jag viol och sötlakrits?

Tanninerna är små, men ger ett svagt lite grepp. Syran är ung och bär upp vinet kalasbra. Den avslutande lilla örtigheten, beskan och mineraldraget skapar till sist ett bra leende.

Gott är det definitivt och väldigt drickbart idag, men inte är det ett vin jag blint skulle placera i Pommard. No way!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar