onsdag 18 april 2012

Några droppar Bourgogne hos Prime Wines sortimentsprovning


Det är en hyperhektisk vinvecka i Stockholm just nu. Det verkar nästan finnas hur många evenemang som helst i vinkalendern. Ett av de jag har besökt är Prime Wines sortimentsprovning på Moderna Museet. Jag testade mig näst intill igenom allt, men doftade väl som vanligt lite djupare ner i glasen när det var droppar från Bourgogne i dem.
I Prime Wines sortiment ingår de dugliga vinmakarna Vincent Girardin och Francois Mikulski och det var dessa droppar som granskades lite extra.

På den röda sidan fanns tre enklare viner, varav två från Girardin och ett från Mikulski. Vinerna från Girardin var 2010 Cuvée Saint-Vincent Rouge och 2007 Santenay 1er Cru "La Maladière". Enkla, lätta och hyfsat billiga viner som kan användas som insteg för den som vill testa på röd Bourgogne. Snart vill man dock upp på stegen och landa i doften hos Mikulskis 2007 Volnay Santenots. Här har vi en härlig doftbild där lätt sötaktig rödfrukt får samsas med Pinot-kryddor, animalier, jord och sous-bois. Här kunde jag dofta ganska länge. I munnen landar ett välgjort vin med bra syra och lite bett i tanninerna: Frukten och stoppningen i övrigt är dock lite för lätt i både mittparti och avslut.

Som väntat är det en helt annan sak på den vita sidan. Girardin visar återigen att basvinet 2010 Cuvée Saint-Vincent Blanc är ett riktigt bra instegsvin för vit Bourgogne. Här finns alla beståndsdelar man kan kräva på den här nivån. Bra frukt och syra, lätta drag av honung och några stänk mineral. Enkelt att köpa och enkelt att gilla för de flesta. Sen smäller det till ett par snäpp upp på skalan när 2007 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Morgeot" får bjuda upp till dans. Här finns en exemplarisk Chassagne-rökig mineraldoft som bildar huvudsaklig doftbild där gulfrukt och citrus tränger igenom efter ett tag. Smakmässigt är det ung och frisk frukt med bra bett i syran och därefter en snygg övergång till ett grustag bymineral. Gott, fast kan bli snäppet bättre med ytterligare källarvilla.

Mikulski vill ju inte vara sämre och på bynivå dracks en 2007 Meursault som erbjuder fin Meursaultitet med citrus, smör, honung och mineral. Gott i munnen var det också i sin rena stil med bra syra, fetma och mineral. Återigen händer det såklart en del med nästa steg och än inte lika mycket som hos Girardin. Det som nu är i glaset är 2007 Meursault 1er Cru "Genevrières". Lite djupare, fetare och godare med en större komplexitet helt enkelt.

Kul och gott. Problemet var dock temperaturen på vinerna som gjorde dem lite orättvisa och bedömningarna blir kanske därför inte helt korrekta. Oavsett detta kommer jag definitivt att köpa nån flaska av Girardins Chassagne-Montrachet.

Tack till Prime Wine för en trevlig tillställning.

5 kommentarer:

 1. kul, Giradin är en favorit, provade du Corton-Charlemagne 2008? Ser att de finns på bolis..., och är Chassagne för 399 kr, ett bra pris tycker du...

  SvaraRadera
 2. Girardin är grym på den vita sidan, de två PrimeWine ställde upp är skitläckra båda två, radikalt olika i stil men exemplariska med snyggt hanterade fat och väl definierad frukt.
  2010 känns som ett rökarår mer och mer...
  Dessutom, vill man ägna sig åt en splash-out är Bâtard-Montrachet 2007 något i hästväg, ett av de bättre vita jag druckit de senaset tio åren.

  SvaraRadera
 3. @Birk Testade inte den igår, utan de viner jag noterade var de som fanns. Drack den dock för ett tag sedan och gillade den skarpt. Kolla http://raradroppar.blogspot.se/2012/01/2008-corton-charlemagne-grand-cru.html

  @Winepunker Håller med om att Girardin levererar bra som sjutton på den vita sidan, men mer ojämnt på den röda. Jag har ett par flaskor 2007 Bienvenue-Bâtard Montrachet i källaren, men tänkte nog vänta lite till innan jag korkar upp....fast nu blir man ju sugen

  SvaraRadera
 4. 2010 Cuvée Saint-Vincent Blanc, många stora klunkar för pengarna!

  SvaraRadera
 5. Håller med. Ett bra vin för pengen och för sin klassificeringsnivå. Bra att ha i källaren, liksom.

  SvaraRadera