måndag 23 april 2012

Geantet-Pansiot köpt av ny fransk leverantör


Sedan 1954 har famljen Geantet sysslat med vin i Gevrey-Chambertin. Det började med Att Edmond Geantet brukade Fru Pansiots 3 hektar och sedan dess har firman utökats och sonen Vincent har tagit över hela ruljansen. Han började 1982 och blev ansvarig 1989. Numer finns även hans son, Fabien, med på ett hörn och successionen känns säkrad.

Från ursprungliga 3 hektar har domänen, Geantet-Pansiot, växt från 3 till 12 hektar. Ägorna finns mestadels i Gevrey-Chambertin, men det finns också Village-lotter i Marsannay och Chambolle-Musigny. Portföljen sträcker sig från enklaste regiondruvor till finaste Grand Cru (Charmes-Chambertin).

Här låter man sunt bonnförnuft råda och säger sig vara anhängare av lutte-raisonée. Det blir lite svavel och koppar, men oftast inte mer än så.

När de bonnförnuftiga druvorna har plockats sker en noggrann sortering. Inte mindre än fyra sorteringar ska druvorna passera innan Vincent är nöjd. Sen blir de kall urlakning, varm (upp till 35 grader) jäsning...och efter lite ytterligare pillande har vi must som landar i flaskor.

Druvorna till dagens vin är hämtade från Chambolle-Musigny och vinet är 2010 Chambolle-Musigny "Vieilles Vignes", Domain Geantet-Pansiot.




Den första doften i upphällt glas var ta mej sjutton helt knuten, lite grand som en muskelknut som behöver värme och massage för att ge med sig. Vi byter ut massagen mot tid i karaff, tid i flaska över natten och återigen tid i glas. Sakta, men säkert, börjar en sötaktig rödfrukt breda ut sin mantel över doften och eken bryter loss del efter del av doftkryddor, men nog sjutton står någon och håller emot rätt hårt. Visst är det ungt och man kan inte förvänta sig doftmirakel, men snälla, bjussa på liiiite mer, tack.

I munnen är det en blandning av sura bär som körsbär och vinbär som samsas med sina söta kamrater. De syrliga bären tillsammans med den ungdomliga syran leder just nu kraftigt på poäng, samtidigt som den beska delen av eken leder över den mer finstämda kryddigheten. Tanninbettet är sådär lagom bitigt just nu och skulle må bra av att slipas ner lite.

Det här är ungdomligt bångstyrigt och lite i obalans, men det känns som om det kanske finns en vettig potential undangömd och som gör att några rygglägesflaskor inte vore så dumt. Sen finns ju så mycket annat, så jag passar. Vill se mer vad årgång 2010 kan prestera först.

Flaskan är förresten köpt av Exception Vins, en leverantör med en riktigt bra utbud av Bourgogner. Den enda nackdelen är att de kostar en del att plocka hem flaskorna.

4 kommentarer:

  1. Vad är det för fraktkostnader som gäller?

    SvaraRadera
  2. 67 EURO för 12 flaskor. Dyr frakt, men som delvis kompenseras av hyfsade priser och bra utbud.

    SvaraRadera
  3. Det var verkligen i högsta laget... Mängdrabatt på frakten vid större köp?

    SvaraRadera
  4. Jepps, det är dyrt och min erfarenhet är att det sjunker, men inte drastiskt vid lite större köp. Om man däremot tar i ordentligt och handlar 100 flaskor eller mer så blir priset ett helt annat.

    Jag har tillsammans med kamrater handlat större mängder några gånger och lyckats både få rabatt på priserna och gratis frakt. Då pratar vi dock några hundra flaskor tillsammans.

    SvaraRadera