tisdag 17 april 2012

Mellanvin finns det?


Ibland öppnar vi ett vin mitt i veckan, utan tanke på att det ska passa till nån mat och utan egentliga förhoppningar om någon större upplevelse. Ett vin bara för att det ska vara lite vin helt enkelt. Det behöver väl inte vara svårare än så?

I de lägena är det kul att dricka lite okända och enklare saker och hålla tummarna för att de ska bjuda på en god, kul eller intressant upplevelse. Ibland däremot så landar man i att vinet är korrekt gjort, helt OK, men inte mer än så. Ja, lite av ett mellanvin......

....och varför denna inledning då? Joooo, för att vi precis har upplevt ett mellanvin och det var 2007 Santenay 1er Cru "La Maladière", Domaine Albert Ponnelle.
Doftmässigt har vi att göra med en syrlig rödfrukt som består av en blandning av lingon och körsbär, lite tjoff från eken med kafferost och mörk choklad, samt lite lätta dofter av violer, löv och höst.

I munnen finns en tydligt markerad syra som driver på den syrliga rödfrukten rejält. Tanninstrukturen ger ett lätt behagligt motstånd. Smakmässigt återkommer rödfrukten, lakrits och lite örtighet och till sist ett avslut som lämnar kvar lite uttorkande mineral och jordighet.

Så långt allting gott, men det klickade inte, det tryckte inte in några knappar eller tjöt i några trumpeter. Helt enkelt ett OK vin som inte sticker ut på något sätt och som inte levererar på 1er Cru-nivå idag. Gääääsp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar