tisdag 24 april 2012

Mogna druvor och tydlig ek


Ta några stora skopor Belland, blanda med två rågade matskedar Morey och ut kommer ännu en av alla dessa Morey-domäner. Mixen består av Sophie Belland, sprungen från Santenay och Vincent Morey, son till en viss Bernard Morey, och här pratar vi Chassagne-Montrachet i bröstmjölken.

Med en bas bestående av fin vitvinsmark från Bernard så kom Sophie och adderade lite Santenay och annat och helt plötsligt har vi att göra med en firma som förfogar över dryga 14 hektar. Här finns alla möjliga vingårdslägen från en lite Grand Cru-skvätt i Bâtard-Montrachet till regionvin för Pinot, Chardonnay och Aligoté.

Jag har aldrig druckit något från denna domän tidigare och läser mig till att stilen för deras vita är aromatiska viner med mogen frukt och en fyllig kropp. Låt oss testa då.....ja vinet är förresten en 2009 Chassagne-Montrachet "Vieilles Vignes", Domaine Vincent et Sophie Morey.
En floral och gulfruktig doft med citrus som vapendragare står mot fetma, ek och lätt rökig mineral. Mer flyktigt fångas slanggurka, melon och grape upp av en väldigt undersökande näsa.

I munnen har vi att göra med ett vin som både kyssts av eken och byggts av ett druvmaterial som känns rejält moget. Det innebär en syra som redan nu är inlindad i en lätt oljig fetma, något som stjäl rätt mycket av upplevelsen då det dämpar den frukt och syra som ändå finns. Fett, honungsmättat och med en känsla av alkoholgenomslag är lite trist att skriva, men så är det. Till och med mineralsvansen får en dänga av årgångsfettet. Synd!

Jag är inte ekfobiker på något sätt, men om eken lyser igenom på fel sätt, som här, så är det rätt tråkigt. Trist, för jag trodde mer på det här vinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar