lördag 21 april 2012

En Meursault från 1953 - då håller man tummarna....


Redan 1457 fick Hospices de Beaune (HdB) sin första donation av vinmark och sedan dess har den "seden" fortsatt och patienter eller deras släktingar har över tiden donerat och donerat vinmark eller pengar till HdB och numer äger man runt 60 hektar mark runt om i Bourgogne. Läs allt om HdB här.

En kul sak som utmärker de viner som tillverkas på druvor från dessa donationer är att de har ett extra namn, nämligen Cuvée följt av namnet på donatorn. En sådan cuvée är "Cuvée de Bahèzre de Lanlay". Denna blandning kommer från vingården Charmes i Meursault, hälften från Charmes dessous och hälften från Charmes dessus.

Namnet kommer från Louis de Bahèzre de Lanlay, en man som 1884 efterlämnade sin förmögenhet till HdB. Dessa pengar användes till att bygga en avdelning för kirurgi och ett ålderdomshem.

Efter den lilla bakgrunden är det dags att prata vin. Håll i dig för nu blir det en snubbelåkning i etiketteri. Vinet är 1953 Grands Vins des Hospices de Beaune, Meursault "Charmes", "Cuvée de Bahèzre de Lanlay", Patriarche Père & Fils. Puuuuh!
Ett alldeles strålande vackert vin med bärnstensfärgad åldersskrud. I övrigt inga direkta noteringar då historiens vingslag och njutning i stunden fick råda, men vinet var perfekt bevarat med en udd syra kvar och i övrigt alldeles lysande i sin mognad. Lätt andäktig blir man när ett riktigt gammalt vitt vin är så bra bevarat.
Tänk vad en chansning på 59 Euro kan ge för utdelning. Inköpt från WeinArt.

3 kommentarer:

 1. Häftigt! Sådana här köp, eller -- det får nog bli liiite mindre radikalt än 60-åriga vitingar -- är jag själv sugen på att ge mig i kast med. Problemet är bara att klura ut om producenten var något att ha, oftast så brukar det ju vara någon obskyr negociant som det är helt omöjligt att hitta någonting om. Jag gissar på att nätet inte är sprängfyllt av info om "Maison Patriarche" heller.

  Men kul att läsa om en lyckad chansning.

  /Claes

  SvaraRadera
 2. Häftigt och en rejäl skopa tur, men ibland går ju chansningar hem. Min turkvot är nog uppäten för ett tag tror jag.

  SvaraRadera
 3. Jo, man måste nog vara inställd på att det är ättika i många flaskor. Men bara halsetiketten är ju värd 59€ i ditt fall, att flaskan var god fick du som en bonus.
  /C

  SvaraRadera