torsdag 5 april 2012

2009 Meursault 1er Cru "Genevrières", Domaine Louis Jadot


Vid VinUnics provning av årgång 2009 från Louis Jadot tidigare i år så serverades det en flight med vita 1er Cruer och bland dessa var det liksom inget snack vilket vin som lyser klarast idag. Det var ett vin som jag då upplevde som perfekt tillgängligt i all sin elegans så det var bara att beställa sig några flaskor. Ikväll ska vi se om intrycket från senast består eller om något har hänt.

I glaset har vi ett av domänens egna viner och det är 2009 Meursault 1er Cru "Genevrières", Domaine Louis Jadot. Ett vin som förresten vinguiden Bettane & Desseauve utmämnt till bästa vita 1er Cru 2009 och det med betyget 19 poäng av 20 möjliga.
En förväntansfull näsa fångar in aromerna och jag kan bara nicka glatt och igenkännande. En rejäl dos ruskigt sniffvänlig mineral, några skopor lätt och fin citrus, lite honung och små stänk blommor och gula frukter. Ingen idé att tjafsa och leta mer, utan här ska drickas.

Smaken eller kanske mer känslan är ren skär elegans, balans och tillgänglighet. Här finns en underbart len citrus, en lite lätt och söt honungsfetma och en härligt stenig mineralitet. Det här vinet är så förbaskat bra redan idag att det blir svårt att hålla fingrarna borta från övriga flaskor. För min smak är det här så skönt balanserat och ligger helt rätt i munnen att flasknivån sjunker sjukt fort. Jag och sambon är överens, det här är skitbra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar