söndag 8 april 2012

1999 Pommard 1er Cru "Les Pézerolles", Francois Parent


När Jacques Parent beslutade sig för att det fick vara nog med arbete i vingård och källare fanns det tre barn att lämna över till. Sonen hade i det läget kärat ner sig och tog sin beskärda del med sig och bildade eget med Anne-Francoise Gros. Döttrarna däremot tog på 90-talet över stafettpinnen och säkrar numer att familjen Parents namn lever vidare på vinetiketter år från år.

Arbetsfördelningen mellan systrarna är att Anne svarar för det tillverkande trollspöt medan Catherine står för det mer kommersiella. Det druvmaterial som Anne har att leka med kommer från 10 hektar egen vingårdsmark där basen såklart är i Pommard, men med lite andra fina komplement. För att få till en produktionsbulk gör firman även lika mycket négociant-vin som eget. Detta är dock på basnivå.

Dagens flaska är från början av systrarnas styre och det som dricks är 1999 Pommard 1er Cru "Les Pézerolles", Francois Parent.
Den första sniffen ur nyöppnad flaska känns underligt nog rätt ekbombad och tvär när man tänker på åldern. Jag låter då glaset vara rätt länge och vid återkomst lägger sig lugnet hos mig igen. Sniffen har kvar en gnutta ek, men fram har kommit en koncentrerad frukt (ungefär som hos Michel Gros, fast utan osmos-fusk) med drag av mognad och vissa puffar målarlåda. Till detta finns en animalisk doft som drar mot ruttnad och som kan tyckas oangenäm om man inte varit med om den förr. Där finns även även drag av läder och jord. En bonnadoft på sitt sätt.

I munnen finns en frukt som forfarande lever och som understödjs av bra syra och tanniner som ger viss strävhet. Smakmässigt är det körsbär i form av mörka bär och kärnor som spelar förstafiolen. Som understöd finns mer syrliga bär som lingon och tranbär som i förlängningen blir till en lätt grapeaktig beska. Med luft och värme tillkommer en liten fruktsötma, de syrliga bären hamnar i baksätet och tanninerna snörpar till rätt rejält.

Ett kul, men inte på något sätt stort vin, som håller många år än. Något som resterna från en två dagar gammal flaska i kylskåp borgar för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar