lördag 28 april 2012

Jean-Marc Roulot - en av perfektionisterna


Jean-Marc Roulot hade i yngre år siktet inställt på en karriär inom filmbranschen och det var faderns för tidiga bortgång 1982 som ställde saker på ända. Nu har Jean-Marc tillsammans med systern Michèle sedan länge full kontroll på Domaine Roulot, något som innebär att Jean-Marc kan sticka iväg och leka lite i filmbranschen igen.

Det vi vinälskare ska vara glada för är dock att Jean-Marc ville axla ansvaret på firman, något han gör med bravur. Det är till och med så att en tidigare riktigt bra kvalitet har blivit ännu bättre sedan Jean-Marc tog över. Det är ett minutiöst arbete i vingården som ger grunden till detta och den andra "nymodigheten" är att vinerna numer buteljeras efter 16-18 månader och inte 12 månader som förr. Normaläget är 12 månader på fat och resten på rostfria tankar, något Jean-Marc kommit fram till ger det bästa uttrycket i vinerna.

Det pratas hela tiden om stjärnor och rising stars när det gäller producenter, men den här gången stämmer det på pricken. Jean-Marc Roulot tillhör definitivt den mycket lilla skara vitvinsproducenter som sticker ut ovanför alla andra. Sedan är det bara en fråga om tycke och smak om man gillar Roulots renhet, Lafons rikedom eller något annat.

Idag ska vi dricka något kul och enkelt, nämligen firmans Aligoté. Vinet är 2009 Bourgogne Aligoté, Domaine Roulot.
Min absolut första tanke när jag doftar på vinet är den doft som kommer från de skålar fyllda med citronvatten som man ibland har när det vankas skaldjur. Självklart menar jag då doften efter att man doppat ner sina skaldjursfingrar några gånger.

Här finns hav, ostronskal och andra dito, samt en dusch citron. Sen finns där en lätt doft av toastig ekrost och smör som bara ger lite trevnad.

I munnen har vi att göra med ett vitt vin som är rent, enkelt och rättframt. Det har en lätt syra och en tendens att bara slinka ner som är påfallande. En smeksam citrus, lite inlindad i honung, päron och lätt smörig fetma gör att det helt enkelt bara går att gilla det här. Inte stort på något sätt, men förbaskat lätt att ta till sig och uppskatta. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar