onsdag 11 april 2012

2002 St-Aubin 1er Cru "Les Frionnes", Domaine Hubert Lamy


När man inte vill slita för hårt på plånboken och ända vill dricka hyfsat bra vit Bourgogne brukar det funka att rikta blicken mot St-Aubin. Fortfarande lever man i skuggan av de stora vitvinsbyarna som ligger bredvid, ja alltå Meursault, Puligny och Chassagne....och med skugga menas förstås även en trevligare prisbild.

I St-Aubin finns ett antal 1er Cru-vingårdar som kan leverera riktigt trevligt vin och det gäller både vitt och faktiskt även rött. En vingård där både Chardonnay och Pinot Noir växer sida vid sida är Les Frionnes. Jag har bara prövat rött från Gerard Thomas från denna vingård och det är väl inte direkt något större vin eller något jag skulle rekommendera, men vita viner från bland annat Marc Colin och Hubert Lamy kan ju få mungiporna att peka uppåt.

Vingården sluttar åt sydost och lutningen är rätt hyfsad här, samtidigt som läget är rätt skyddat. Det som talar emot läget är att mesoklimatet är lite kallare här än på andra håll, något som kan påverka druvornas mognad.

Idag dricker vi som du förstår en flaska från just Frionnes och det från det klassiska året 2002. Vinet är 2002 St-Aubin 1er Cru  "Les Frionnes", Domaine Hubert Lamy.
Smörfetma, honung, gula frukter från äpple till tropikerna och såklart citrus. Det känns som om jag har vandrat in i den här gränden otaliga gånger nu, med ungefär samma doftmönster. Visst finns här också en släng slanggurka, våta stenar och lite rök, men mönstret och beståndsdelarna känns igen.

Smakmässigt landar vi återigen i samma spegel som doften redan har varnat om. Det som tillkommer är en rätt tydlig grapebeska och ett svagt drag av metall. Ja, och sen har vi ju en trevlig syra som lyfter vinet, däremot är vinet lite glest i mittenpartiet och den lena textur och fetma jag brukar hitta hos Lamy finns inte riktigt där. Sen tappar vinet en hel del när temperaturen stiger, vilket definitivt inte är fallet med riktigt bra vita Bourgogner.

Ett helt OK vin för 24,50 Euro som det betingade hos Böhme, men de lite yngre årgångar jag druckit de senaste åren har levererat bättre.

5 kommentarer:

 1. Lamys senare årgångar från Saint Aubin är kalasbra Bourgogne för pengarna. Jag tror dock inte jag provat något äldre än 2006.

  SvaraRadera
 2. Attans! Jag hade tänkt att Böhme skulle få agera kran för billigt, moget vitt. Den Chevaliers 2000 ifrån Prieur-Brunet jag köpte ifrån dem var kalas, 29€ eller nåt sånt kostade det kalaset. Det dubbla hade inte varit orimligt. Tyvärr är den slut och tanken var att Lamy skulle få ta över stafettpinnen. Nu blir det nog inte så.

  Appropå St. Aubin kan jag passa på att tipsa om att NM har fått in 2010:or ifrån H. Prudhon. 20€ för Murgers och Remilly.

  /Claes

  SvaraRadera
 3. @Kayaker - Kan bara hålla med om Lamys senare årgångar. Ligger väldigt bra i munnen för pengen.

  @Claes - Fick NMs nyhetsmail och dreglade lite, men just nu håller jag hårt i slantarna och håller tummarna för att jag får loss lite billiga saker i Bourgogne.

  SvaraRadera
 4. Köpte Hubert Lamy 07:or hos Theis, både Les Frionnes och En Remilly och var över bron och hämtade idag. Var naturligtvis tvungen att testa en Les Frionnes direkt. Tycker att den är strålande för 199 danska.

  SvaraRadera
 5. Theis har en del ruskigt prisvärda saker emellanåt och dit hör definitivt nedsatta viner från Lamy. Håller med om att 2007 och 2008 är riktigt, riktigt bra.

  SvaraRadera