onsdag 4 april 2012

2007 Vosne-Romanée 1er Cru "Les Rouges du Dessus", Alain Burguet


Efter tio års praktisk skolning hos sin pappa och hos domaine Tortochot så etablerade Alain Burguet sin egna rörelse 1974, den fick namnet domaine Alain Burguet. Här har det genom åren drivits en kompromisslös hantering i vingård och vinanläggning och filosofin är att låta naturen ha sin gång i största möjliga mån. Målet är ärliga viner med tydlig terroir-karaktär.

Denna inställning till arbetssättet utövar Alain, eller numer mest hans söner Eric och Jean-Luc i den klassiska byn Gevrey-Chambertin, där Alain under sin hyfsat korta gärning blivit ett aktat namn. Det enda problem Alain och sönerna har är väl egentligen att det är så förbaskat dyrt att anskaffa egna vingårdar så andelen egenägd mark är endast 3,5 hektar. Till det kan läggas ytterligare drygt 4 hektar som de hyr på olika sätt. Sist, men inte minst driver de en liten négociant-verksamhet på försök.

Dagens vin kommer från négociant-verksamheten och är en cuvée från Vosne-Romanée. Vinet är 2007 Vosne-Romanée 1er Cru "Les Rouges du Dessus", Alain Burguet.

Shit, näsan har börjat poppa igen av någon slags småförkylning och det påverkar sniffandet. Nåja, det är som det är och här känns ändå rätt tydliga dofter av ren och fin frukt. Ett bra samspel mellan mogna, röda hallon och en lättare variant av körsbär. Som motpol puffar eken på med kaffe och choklad, och allt binds ihop av en slags trevlig och söt kryddighet. Väldigt trevligt, men kanske en gnutta för mycket ek.

I munnen finns grunden till ett ljuvligt vin. Det är en väldigt ren och fin frukt, uppbackad av en ungdomlig syra som gör att vinet har en "slinka ner fort som sjutton"-karaktär. Eken är dock inte fullt ut integrerad än, utan gör sig lite väl mycket påmind tycker jag. Det finns dock frukt, syra och tanniner som bäddar för att några år på rygg kan ge ett alldeles lysande vin.

Ett gott vin idag men ryggläge rekommenderas om man ska få ut full effekt.

2 kommentarer:

  1. Låter trevligt! Själv håller jag på att avsluta en annan 07:a - P-M Clos de la Mouchere från Henri Boillot - mycket trevlig trots en liten, liten fyrkantig struktur.

    /Joakim

    SvaraRadera
  2. Påakledigt och vi dricker 2009 Louis Jadot 1er Cru "Genevrières". Det är lysande, ett riktigt, riktigt bra vin. Rekommenderas definitivt, fast det är klart som det är och inget källarprojekt.

    //P

    SvaraRadera