fredag 20 april 2012

Ny årgång av förra årets överraskning


Förra årets överraskning för mig var nog de röda vinerna från  Domaine Jacqueson i Rully. Vid den första bekantskapen öppnade jag flaskan direkt från källaren och häpnade över den omedelbara drickvänligheten med en härlig balans mellan sötfrukt, kryddor, silkighet och avslipande tanniner.

Nu har så nästa årgång av vinet landat i källaren och det ska bli ytterst intressant att se hur Jacquesson har lyckats denna årgång. Upphällt och klart i glaset finns 2010 Rully 1er Cru "Les Cloux", Domaine Jacquesson.

Same procedure as last year, P & P vid 12 grader.
Mums, här bjuds direkt vid poppandet på en härligt sötfruktig och Pinot-kryddig doftbild. Jordgubbar, hallon och lakrits vävs samman med ruskigt fint hanterade fat som ger en busbra kryddighet. Förbaskat lyckad sniff för i sammanhanget beskedliga 16 Euro.

Samma visa är det i munnen med bonus av en pigg syra och redan nerslipade tanniner. Tillskottet är en liten beska av eken som mer är en randanmärkning och som lite ryggläge ordnar till. Annars är hela stoppningen sötaktigt pigg med fräsch frukt och lakritstouch. Drickvänligt som sig bör, med ett kanske lite rumphugget avslut som lämnar kvar lite mineral och fruktsötma.

Bankar pannan i bordet och upprepar, 16 Euro, 16 Euro.....vad mer ska man säga? Läckert och enkelt och en bekantskap som definitivt kommer att finnas i källaren framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar