måndag 2 april 2012

2009 Rully, Moret-Nominé


-Vik hädan vinter, vik hädan.....

Det verkar inte spela någon roll vilka besvärjelser man uttalar, aprilväder är aprilväder och vill man ha vår verkar det som om man får ta genvägen via tallriken eller glaset. Gillar man Bourgogne kan ett alternativ då vara att leta sig söderut till Rully i Côte Chalonnaise där man ofta producerar vita viner som är lite enklare och ska drickas unga. Gemensamt för många av dem är även att de har ett tydligt floralt drag över sig som ger lite känsla av vår. Jag kommer ihåg första gången jag drack ett lite bättre Rully-vin rätt tydligt. Det var från Vincent Girardin och det definierade bersåvin från Bourgogne för mig. Enkelt, floralt och gott som sjutton i all sin enkelhet.

Idag ska vi testa vad David Moret på Domaine Moret-Nominé kan prestera och om det ger våren någon skjuts i rätt riktning. Moret-Nominé är en liten och ung (1999) domän och négociant som gör vita viner från vingårdar ägda av Nominé-sidan, samt av inköpta druvor. Ägorna tycks finnas i bättre områden som Chassagne, Puligny och Meursault, medan en del inköpt kommer från enklare appellationer. Vill du testa något så kan man i Sverige köpa en del av fimans urval via privatimport från Swedish Brand.

Idag dricker vi 2009 Rully, Moret-Nominé.
Åhå, här är det lite grand som om någon extraherat trädgårdsfloran och fångat den i glaset, attans vad det doftar blommor och i synnerhet drar det åt fläder, men också åt mer beskdoftande gröna stjälkar. Lite som när man gnider en prästkragestjälk mellan fingrarna och tar en sniff. Sen har vi ljusa frukter och lite citrus och som avslutning en liten puff av rökig ekdoft.

Smaken är fylld av syra och citrus som blandas med blommor, frukt och lite honungssöt fetma, men sen bryter beskan igenom rätt ordentligt. Ett litet snäpp för mycket i min smak. Sen är vinet helt enkelt för glest i stoppningen och tappar en hel del i avslutet. Totalt sett lite blekt.

Nja, ett hyfsat dugligt bersåvin, men inte mycket mer än så. Då rekommenderar jag betydligt hellre ett prov från exempelvis Domaine Jacqueson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar