söndag 2 oktober 2011

Les Murgers des Dents de Chien x 2

Till lördagens middag serverades två vita viner till de inledande små förrätterna. Maten var carpaccio med tillhörande rostade pinjenötter och en soppa på egna jordärtskockor med knaperstekt svamp och ett puder på knaperstekt bacon.

De viner som bjöds i glasen kom båda från den riktigt bra (1er Cru) vingården Les Murgers des Dents de Chien i Saint Aubin. Skillnaderna mellan vinerna bestod både i årgång och producent och idén var att de skulle passa riktigt bra till varsin förrätt.
Det första vinet som matchades mot carpaccion var av årgång 2006 och producenten var Domaine Gerard Thomas. Som vanligt tycker jag det är för mycket fat i just det vinet för att dricka det utan mat, men till carpaccion passade det som en schmäck. För detaljer om det vinet hänvisas till tidigare noteringar.

Det andra vinet som ställdes mot soppan var av årgång 2009 och producenten var Domaine Henri Prudhon & Fils. Precis som det första vinet så passade detta klockrent till sin mat. Lite ur minnet bjöd detta vin på en näsa med tydliga toner av citrus och annan frukt i form av äpple och konserverat päron. Eklagringen märktes även i detta vin med en rostad smörighet, dock var denna, trots sin ungdom, betydligt bättre integrerad här

Smaken levererade en god inledande citrus som samsades med en lite vaxig smörighet. Mot slutet kom så det man hoppas på, nämligen en fin grapebeska och en god dos mineraler.

Båda vinerna gick hem till båda rätterna, men tänkta matchningar passade definitivt bäst. Som solitärer var dock flaskan från Henri Prudhon en klass bättre i min och sambons mun, men tvärtom för middagsgästerna. Allt beror helt klart på hur mycket man gillar smaken av ek.

Flaskorna är köpta hos Autrement Bourgogne (flaska 1) för 18 Euro och N+M Weine (flaska 2) för 19,90 Euro. Prisvärda? Jodå, och lite, lite mer än så, lite beroende på smakpreferens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar