måndag 10 oktober 2011

Morey, Morey, Morey...........och Morey

Jag undrar om inte efternamnet Morey är det vanligaste bland vitvinsmakarna i Bourgogne, i alla fall om vi talar om producenter som tillhör det översta skiktet rent kvalitetsmässigt. När det gäller släktnamnet Morey så finns flertalet samlade i Chassagne-Montrachet. Här finns bland andra Pierre-Yves, Jean-Marc, Marc, Thomas, Vincent & Sophie och Bernard. Sen finns katten bland hermelinerna, nämligen Pierre, som till skillnad från övriga har sin hemvist i Meursault, men såklart finns rötterna i Chassagne-Montrachet.

Det är till och med så att Pierre har sina ägor på andra håll än i Chassagne-Montrachet. Den enda lotten där finns i Bâtard-Montrachet. I övrigt är det en del Meursault, ett par bra lägen i Pommard och Volnay, samt en del blandad Village och Bourgogne-nivå i övrigt.

Till detta finns en del gottigt som görs med inköpta druvor i den négociant-verksamhet som Pierre driver under namnet Morey-Blanc. Här görs en hel del bra viner från Village-nivå till Grand Cru. Tyngdpunkten ligger på vita viner och främst då Meursault, men här finns även en del annat såsom viner från exempelvis byn Saint-Romain.

Som av en händelse finns en sådan flaska upphälld i ett glas bredvid mig och avnjuts i skrivande stund. Det är en 2005 Saint-Romain, Morey-Blanc.Doften för mig tankemässigt direkt till Meursault. Det är den vanliga blandningen av frukt i form av citrus och lite äpple som blandas med ek och smör. En trevlig doft, om än kanske lite ekdominerad.

Smaken talar lite samma språk. Det är samma markörer som i doften, med tillskottet av en svag grapebeska och en näve grus som mineralkomponent. Det finns också fortfarande kvar en bra syra, så inga fel här inte.

Sammantaget är det enkelt att dricka, enkelt att tycka om och helt klart värt sitt pris på 19,50 Euro från Weinhandlung Drexler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar