söndag 30 oktober 2011

Tre kvinnor i samma familj gör vin i Vosne-Romanée

1988 lämnade Georges Mugneret jordelivet och lämnade efter sig sin fru och två döttrar och såklart en del vingårdar att ta hand om. Nu kom inte Georges frånfälle direkt oväntat, utan överlämningen till frun Jacqueline och döttrarna Marie-Christine och Marie-Andrée hade pågått i flera år när det väl skedde.

Kloka som kvinnorna är har de fortsatt att arbeta på samma sätt som Georges. Det har ju visat sig fungera bland kunderna och varför ändra ett vinnande koncept. Konceptet är bl.a. deras variant av lutte raisonnée.

De vingårdar som utsätts för denna behandling finns utspridda i Côte de Nuits och domineras av ägor i Vosne-Romanée, Nuits-St-Georges och Echézeaux. Kvaliteten är spridd från Grand Cru till Bourgogne-nivå. Ägorna till dagens vin ligger i Nuits-St-Georges och druvorna har plockats i 1er Cru-vingården Les Chaignots. En vingård på 5,86 hektar, varav Mugneret innehar 1,27 hektar.

Noterbart är vin tidigare har buteljerats under två etiketter, nämligen Domaine Mugneret-Gibourg och Domaine Georges Mugneret. Det har nu ändrats så allt numer går under etiketten Domaine Georges Mugneret-Gibourg. Dagens vin tillhör första årgången under denna etikett om jag är rätt informerad och vinet som sådant är 2007, Nuits-St-Georges 1er Cru "Les Chaignots", Domaine Georges Mugneret-Gibourg.




Lika bra att erkänna att jag normalt inte är helsåld på viner från Nuits-St-Georges, så det kan vara bra att ha i bakhuvudet. Nog om det, nu smakar vi.

Här får vi en frukt som definitivt består av körsbär, lite åt det kirschiga hållet med viss alkoholton, och även av en del plommon. Nästa fruktvåg för oss över i det torkade spektrat, med katrinplommon och en i övrigt nästan lite trött frukt med inslag av både jord och lakrits. Lite som en förtida åldrad ungdom, typ 2004-varning eller nåt.

Smaken bär lite av samma dräkt, men det finns en silkighet och sötma som lyfter vinet ett snäpp.

Såhär upplevdes vinet vid 15-18 grader eller nåt, och då tryckte jag in flaskan i kylen för att testa vad som kunde ske. När det sedan är riktigt nerkylt dölj uttorkningen och vinet dansar av spänst och syra, men så fort temperaturen stiger kommer de torra dragen.

Jag hinner dock uppleva en viss form av näst intill elegans med silkigt söta toner och en kryddighet i form av anis, lakrits och örter, innan torrheten tränger fram.

Rätt tempererat (rätt kallt) ett gott vin, men det prickar inte helt rätt i mina smakpreferenser. Vinet är förresten inköpt hos N+M Weine för drygt 36 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar