söndag 16 oktober 2011

Bernard Morey - En domän blir tre

Producenter och ägande kommer och går, men vingårdarna består. Så känns det ibland när man dyker ner i olika familjer och släkter i Bourgogne. Ett livs levande exempel på detta, här och nu, är det som har hänt med Domaine Bernard Morey under senare år. Från att att varit en producent driven av pappa Bernard tillsammans med sönerna Thomas och Vincent så har domänen slagits isär och består nu av tre delar.

Bernard driver vidare en négociant-verksamhet under egen etikett, medan sönerna har etablerat varsin egen domän. Basen till detta är en uppdelning av faderns vingårdar, där de stora ägorna delades upp i varsin del till sönerna och de mindre fördelades så rättvist det gick, utan att dela dem. Kvar hos Bernard finns numer endast négociant-verksamheten.

Den sista årgången egna viner som gick under den gamla etiketten "Domaine Bernard Morey et Fils", var årgång 2006. Dagen till ära testar vi ett vin just från den årgången, nämligen en 2006 Santenay 1er Cru "Gravières", Domaine Bernard Morey et Fils.
Här bjussar ekfaten på gott kaffe och choklad i hela spektrat från ljust till mörkt. Frukten är lite anonym eller svårtydd med körsbär som dominanta bär, men även lite svarta vinbär plockas fram. I övrigt har vi att göra med lite örter, lakrits och en begynnande sous bois. Trevligt, men lite anonymt på något svårbeskrivbart sätt.

I munnen är det trevligt med en god frukt och en örtig och lakritsfylld Pinot-krydda. Det finns vidare en schysst balans i vinet som gör att det rinner ner av bara farten, även om mittpartiet kanske är lite tunt. Det avslutar dock fint med en snörpig tanninbeska och totalt sett är det definitivt ett gott vin, men inget som sticker ut. Alla anteckningar är från dag två, då dag ett bjöd på ett betydligt mer knutet och ekdominerat vin. Luft eller lagring anbefalles.

Betingar 19:90 Euro hos N+M Weine och det är det värt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar