tisdag 18 oktober 2011

Bra Bourgogne för dryga hundringen

Vid söndagens middag öppnades en bonusflaska för att få ett litet extra glas vin. Resterna var tänkta till igår, men efter 70 viner på Grand Hotell var suget inte på topp, så det blir till att förgylla tisdagen lite.

Den öppnade flaskan är från den fina årgången 1999 och producenten är välrenommerade Michel Gros. Det absolut roligaste i hela kråksången är priset som ligger på 11,50 Euro, så det går alltså att idag få rätt mogen Bourgogne från en stark producent för dryga hundringen. Vi dricker alltså 1999 Bourgogne Rouge, Domaine Michel Gros.Hur bra är det då?

En sniff ger friska syrliga bär och en Pinot-krydda påhejad av fint rostade fat. Vissa toner av ruttna grönsaker eller kompost och rätt ljus choklad tillkommer. Inga stora dofter, men fina och tilltalande.

I munnen återkommer syrligheten och fatspåren och kvar, trots åldern, finns lite pulverstora tanniner som ger ett litet bett. En dragning åt lakrits och sötma ger sedan ytterligare en dimension och pricken över i är den örtiga och citrusaktiga beskan och de mineralspår som finns i avslutet. Tillsammans gör det att det är väldigt enkelt att gilla vinet.

Om det är värt dryga hundringen? Beställ från Weinhandel Böhme och bedöm själv. För mig är det en självklarhet.

4 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig. Michel Gros har fantastiska viner av en helt unik kaliber.

  SvaraRadera
 2. Sen är det kul att hitta lite av hans viner med mognad, gör ju inte saken sämre.

  //P

  SvaraRadera
 3. Vi har en vertikalprovning i Göteborg nästa vecka med 2001 som äldsta årgång så vi ligger lite i lä.. Men det är "Clos de Reas" så det väger ju upp en del:)

  SvaraRadera
 4. Jag röstar här och nu för att nästa vertikalprovning sker i huvudstaden :-)

  SvaraRadera