söndag 23 oktober 2011

Middag med Girardin, Chavy, Giroud, Arnoux

Lördagsmiddagen är inplanerad sedan länge och tanken denna gång är att bjuda vinvännerna A + D på goda Bourgogner som matchas med mat direkt avpassad för vinerna.

Först ut var en tallrik med en hög höstsvamp som täcktes av en len jordärtsskockssoppa med garnityr av superfinhackad gräslök och nygjorda chips på jordärtsskocka. Till detta serverades 2005 Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Chaumees", Domaine Vincent Girardin. Kombinationen fungerade utmärkt med det riktigt eleganta vinet och den lena soppan.
Noteringar om vinet dagen efter:

Satan i gatan vilken kombination av flintrök och citrus som näsan bjuds på. Läckert och rent är min första tanke. Sen föds aromstråk efter aromstråk som ackompanjerar renheten. Det är friska äpplen, svaga toner av smör och nya mineralpuffar som sträcker sig från renaste metall till nykrossad sten. Ruskigt sniffvänligt på min ära.

Smaken når nästan samma nivå som doften med en härlig balans av syra, smör och mineraler. Showens gigant är enkelt att kora i det här vinet, det är mineralerna i eftersmaken som bäddar in munnen i en evighet och efter halva evigheten slår undan benen på ett avklingande citrusbett. Kalas!

Minnet från gårdagen säger mig att den bästa klunken var den sista, när vinet landat i rumstemperatur och sugit åt sig en hyfsad dos luft. Det här var dagens vin igår och är dagens vin idag.

Nästa rätt var snabbfrästa pilgrimsmusslor med brynt smör och hackade, brynta hasselnötter. Till det serverades även lite knaperstekt sidfläsk. Parhäst denna gång var 2005 Meursault "Les Casse-Tètes", Domaine Hubert Chavy. Åter en lyckad kombination där smör och nötter gifte sig bra med Meursault-markörerna. Hade jag fått göra om rätten hade jag nog tagit bort sidfläsket och spetsat smöret med lite syra.
Noteringar om vinet dagen efter:

Här har vi att göra med en betydligt mer anonym doft. En inledande disktrasa luftas snabbt bort och kvar finns en mängd svaga dofter som tillsammans bygger upp en fin palett. Här trängs citrus med skaldjur, melon med rök, sten med äpple och allt lindas in tunn, tunn fetma.

I munnen är Meursault mer framträdande, även om vi har att göra med ett exemplar där eken inte alls får spela huvudrollen. Här är det snarare citrus och mineraler som är huvudnumret, även om hasselnötter och smör har sin plats i ett svagt upplyst hörn. Återigen ett gott vin, men i jämförelse med sin vita kombatant så når man inte riktigt fram. Vidare visade vinet en ännu bättre sida till maten, så matchningen till musslorna var nog rätt ändå.

Till kvällens röda viner serverades ankbröst på en bädd av gräddkokta Cannellini-bönor. Till det lite knaperstekta trattkantareller och en rödvinsreduktion. Att dricka till hälldes det upp en ungt och ett halvmoget vin i form av 2009 Volnay, Domaine Camille Giroud och 2005 Vosne-Romanée, Domaine Robert Arnoux (Pascal Lachaux). Anka och Pinot Noir är liksom aldrig fel.

Här fungerade båda vinerna bra, med ett par extra plus för vinet från Arnoux då den extra kraften och tyngden mötte upp rödvinsreduktionen riktigt, riktigt bra.
Noteringar om vinerna dagen efter:

Det blev inget kvar av vinet från Giroud, men ut minnet kan noteras att det som vanligt med vinerna från producenten uppvisas en trevlig och elegant lättdruckenhet. Jag gillar verkligen kombinationen av fina röda bär (jorgubbar, hallon och tranbär) och den tilltalade kryddighet som gör att jag balanserar mellan indien och julafton. Gott och värt sina pengar.

Jag är lite nöjd att det finns en slatt Arnoux kvar, för doftspelet så här dagen efter är riktigt trevligt. Vi börjar med lite målarlåda som jag inte upplevde igår, men när den luftas bort är det en härlig blandning av bär i form av körsbär och hallon som blandas upp med örter och kryddor där mynta och peppar sticker fram mest. Skogen är också närvarande i form av gröna tallbarr och också i form av behandlat trä och slutligen är den gamla vännen grönsaksruttnad med på ett hörn.

Smakmässigt landar vi i mörka bär, silkig sötlaktrits och en bomb av kryddor. Med en bra syra och en levande tanninstruktur är det väldigt trevligt att dricka nu, men kommer att bli ännu bättre. Som bäst var det till maten då det växte till att upplevas ett nummer större än vad det är som solitär.

Vinerna är inköpta hos Autrement-Bourgogne och systembolaget enligt nedan.

Girardin 35 Euro, Autrement-Bourgogne (Nu 44 Euro)
Chavy 32 Euro, Autrement-Bourgogne
Giroud, 259 SEK, SB
Arnoux 49 Euro, Autrement-Bourgogne

2 kommentarer:

 1. Indien/julafton klockren beskrivning av doften i volnayn. Har testat till anka
  Med rödkål o upplevde vinet som något för lätt. Till torskrygg med bacon o en lättare rödvinssås var den klockren. Så bra att jag fyllde på med 4 flaskor.

  Daniel N

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte vinet funkade bra, men min rödvinsreduktion var på gränsen till för kraftig för att det skulle orka med. Där passade det bättre med tyngden i vinet från Arnoux.

  Gott vin oavsett.

  SvaraRadera