fredag 28 oktober 2011

2008 Bourgogne Blanc, Etienne Sauzet

Det är bara att erkänna, jag är förbaskat svag för viner av Etienne Sauzet. Då är det självklart väldigt skönt att kunna plocka upp domänens basvin från källaren och leva med vetskapen att det finns ett gäng kompisar kvar och väntar på sin tur.

Det här vinet, 2008 Bourgogne Blanc, Domaine Etienne Sauzet, dricks som solitär sent på torsdagen och även under matlagningen på fredagen och här kommer några korta anteckningar från höften. Vill du läsa mer om Sauzet så kolla här.
Det här är precis en sån doft man önskar sig av en vit bas-Bourgogne. Här finns alla eftersökta beståndsdelar och de paraderar var för sig på sin väg till doftcentrum, men håller ändå ihop till en väldigt trevlig helhet. Här finns tydlig drag av feta eller mogna citroner och äpplen, men också en vaxartad smörighet. Som motpol finns en rejäl rökighet och mineralitet som plussar på hela bygget.

I munnen är det första intrycket väldigt mycket av citrus och ungdomlig syra. När detta börjar klinga av byts det mot en väldigt markerad mineralitet i form av både drag åt metall och mer rökaktig sten. Precis där i mitten, mellan intrycken vaknar smörigheten och äpplena till. I takt med ökad temperatur sprider sig detta ut i mer och mer av kroppen och vinet balanseras upp och håller ihop förbaskat bra. Snyggt!

Det är liksom inget snack om att Etienne Sauzet kan göra vitt vin. Redan på basnivån är det helt enkelt förbaskat gott. Inköpt på Weinhandel Böhme för 17,50 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar