måndag 3 oktober 2011

Bourgognes "Enfant terrible" lever vidare

I Gevrey-Chambertin levde fram till 2008 en duktig, men omstridd, vinmakare som exempelvis kallades "Enfant terrible of Côte d'Or" av Clive Coates. Ungefär liknande omdömen har fällts av Allen Meadows och Norman & Taylor. Vem var då denna man och varför blev just han utpekad?

Mannen i fråga var Joseph Roty. En vinmakare från en släkt som gjort vin i Gevrey sedan början på 1700-talet. Han har själv stått för den största utvecklingen av domänen med start redan 1968 och från 1990 med hjälp av sonen Philippe. Tillsammans har de expanderat och utvecklat firman till en aktad domän, Domaine Joseph et Philippe Roty.

Sitt speciella rykte fick Joseph genom att vara svåråtkomlig och hemlig. En del undrade säkert om han egentligen alls ville sälja sina viner.

Oavsett vilka åsikter man hade om Joseph och faktiskt lite grand har om Philippe så ska det erkännas att de kan det här med att göra vin. Männen var och är traditionalister med en uppsättning rankor som tillhör det äldsta som går att uppbringa i Côte d'Or.

På senare år, mest tack vare Philippe, så har andelen mark i Marsannay ökat och det görs en rad bra viner härifrån. Kännetecknande för dessa ska vara en mörk färg och bra koncentration av röda och svarta bär. Det finaste exemplet på detta sägs ibland vara vinet från vingården Les Ouzeloy. Låt oss då kolla detta genom att hälla upp lite av 2007 Marsannay "Les Ouzeloy", Domaine Joseph Roty.
Låt mig säga så här, färgen är inte direkt mörkare än ett normalt vin från Côte de Nuits, och Pinot-transparensen är ytterst tydlig.

Näsan bjuds dock på väldigt fina bär, örter och rätt lyxiga fat. En väldigt ung, angenäm doft, utan större komplexitet eller spektrum. Den sänder dock ut bra vibbar i alla fall. Väl i munnen kommer nästa undrande känsla. Var sjutton är koncentrationen?

Det är inget snack om att det finns elegans i det här vinet med dess körsbärsfrukt, pinot-kryddor, sötma och mineralavslut, men det är lite tunt i mellanpartiet och slutet är lite rumphugget. Det känns som om det här vinet skulle passa mig perfekt ett fruktens år såsom 2009. Jag får helt enkelt jaga tag på en sån flaska och se om det stämmer. Det verkar dock som om jag får ge mig lite till tåls då vinerna från den här domänen släpps senare än hos de flesta.

Inköpt på N+M Weine för 13,90 Euro och det är definitivt ett bra köp för de pengarna om man gillar "slanka" Bourgogner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar