torsdag 20 oktober 2011

Ett namn förknippat med familjefejd, Hubert Lignier

I Morey-Saint-Denis finns familjen Lignier och vinmakandet i familjen sker med bas i kusinparet Georges och Hubert. Hubert är den äldre och mer namnkunnige kusinen och det är hans firma, Domaine Hubert Lignier, som mest förknippas med familjenamnet. I synnerhet gällde det från 1991 då hans son Romain tog över rodret och utvecklingen på domänen blomstrade. Tråkigt nog så tog denna saga abrupt slut då Romain dog i sviterna av en hjärntumör 2004.

Under denna tid skaffade sig Romain en fru och två barn och hans fru, Kellen, arbetade med honom på firman intill hans död. Efterspelet till Romains död blev att Hubert och Kellen inte kunde komma överens om hur firman skulle drivas vidare och de drog åt varsitt håll. Då Romain och Kellen drev stora delar av Huberts domän "en metayage" så har egentligen väldigt lite förändrats och Kellen driver arbetet vidare under det nya
namnet Domaine Lucie et Auguste Lignier. (Namnen på barnen)

Hubert å sin sida har lite egna vingårdar han driver vidare, samt självklart de druvor han får av metayage-kontraktet med Kellen, och även andra druvor han köper in. För att driva detta tar han delvis hjälp av sin andra son Laurent, som även arbetar åt Albert Bichot......hur detta kommer att sluta återstår att se.

Dagens vin bär namnet Hubert Lignier på etiketten och har vinifierats efter det att Hubert och Kellen gick åt varsitt håll. Vinet är 2006 Bourgogne Rouge, Domaine Hubert Lignier.
En rätt kompakt rödfrukt med drag av fin ek är vad min småförkylda näsa plockar fram. Rätt mycket doft, men svårt att fånga beståndsdelarna. Med lite djävlar anamma får jag dock till en del målarlåda, en del nypon med rosor och en del malda kryddor.

I munnen känns mönstret igen, men här tillkommer en bra syra, en örtig beska och skönt motsträviga tanniner av modell lagom små. Sen finns det även skönt ett lakritsdrag med lätt silkig sötma som jag gillar.

Totalt sett en helt OK vin, men inte så mycket mer. Priset hos Böhme landade på 21,90 Euro och det går säkert att få ut mer för de slantarna. För en kropp med svaga förkylningstendenser är det dock alldeles lagom. Ibland öppnar man liksom rätt flaska för tillfället.

Vill du förresten läsa mer och Lignier och familjefejden, se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar