onsdag 26 oktober 2011

En Morey-St-Denis från Léchenaut

I Nuits-St-Georges arbetar bröderna Philippe och Vincent Léchenaut tillsammans, sida vid sida, och delar på de mesta av sysslorna så båda får delaktighet i hela processen i vinmakandet. De började sin gemensamma bana då fadern, Fernand, lämnade jordelivet 1986 och lämnade efter sig 2,5 hektar vingårdsmark.

Tillsammans med Philippes ägor och lite annat som har införskaffats efterhand har vi landat i en domän som förfogar över cirka 10 hektar vingårdsmark. Merparten av vingårdarna är klassade som Village eller Bourgogne, men på toppen finns 0,8 hektar mark klassad som 1er Cru och 0,08 hektar klassade som Grand Cru. Den lilla topplotten finns i Clos de la Roche och 1er Cru-marken är utspridd över tre lotter i Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis och Nuits-St-Georges.

Filosofin bakom vinmakandet är att låta naturen sköta det mesta och arbetet är väl näst intill organiskt. Värt att notera är annars att man använder sig av delvis hela klasar, där andelen på upp till 50% beror på årgång och vingård.

Hur stor andelen är i dagens vin vet jag inte, men låt oss prova och se hur en 2007 Morey-St-Denis, Domaine Léchenaut smakar.
En rätt rejäl dos mörk frukt spetsad med rostade toner av ek hamnar som första intryck i näsan. Snart tillkommer viss jordighet, sous bois, lite gammal blast av purjolök och en del rök och stenkross. En behaglig onsdagssniff, helt klart.

Smakmässigt möts man av ett vin som fort fyller ut hela munnen med smak, men redan en bit in på mittpartiet och sedan hela vägen ut i avslutet så tunnas vinet ut. Smakmässigt är vinet helt OK med god frukt, begynnande Pinot-sötma och  silkighet, samt även en del örter, kryddor och mineraler. Problemet är att glesheten gör att det liksom inte håller ihop som jag vill.

Visst är det OK och för knappa 18 Euro från Böhme ska jag inte klaga, men å andra sidan kommer jag inte att beställa fler heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar