Ikväll står slaget om uppskattning från mina och gästernas smaklökar mellan två duktiga producenter. Båda hålls väldigt högt i sin egen respektive by och har även skapat rykten långt utanför dessa.
I den ena ringhörnan i en färgmässigt blekröd och totalt transparent dress har vi Domaine Sylvain Pataille och i den andra, med en betydligt mer tät och mörkröd färg, finner vi Domaine Jean-Jacques Confuron. Även denna dress är transparent, men med ett nästan blåstickigt inslag så är transparensen inte alls lika tydlig.
Må bäste man vinna!
I näsan ger Pataille en doft som fruktmässigt går från körsbär till hallon och som motpol har en fantatiskt fin Pinot-krydda av de rostade faten. Det följs av lite tobak, en svag touch av ruttenhet, lite volatila drag och en sväng grus. En bra sniff helt enkelt.
Confuron uppträder helt annorlunda med rena knallpulversalvan eller nytänd tändsticka som första doftintryck, följt av ett par drag av pepparkvarnen och rätt stora mängder fet modellera. Inte direkt en Pinot-start, men med lufttillförsel träder det fram tydliga körsbär, tallskog och sous bois. Nu känns druvan igen desto mer.
Väl i munnen är Pataille tydligt ung och syrlig med inslag av allt från lingon till surkörsbär. Avslutet ger en fin citrusbeska och en antydan till lakritssötma innan mineralerna och tanninerna snörper till munnen lite. Så enkelt att dricka och tycka om.
Confuron å sin sida bjuder också på syrliga bär, dock generellt åt det mörkare hållet. Sedan finns det ett tydligt kärvare drag av örter och beska i det här vinet. En beska som sträcker sig från mittpartiet och hela vägen ut i en lite avklingande svans. Här finns dock likheter med det förra vinet då avslutet uppvisar lakrits och vissa mineraler. Lakritsen är dock inte lika söt, utan ligger i linje med beskan. Lite skitigare, lite mer krävande, men också ett trevligt vin att dricka.
Summa summarum vinner Pataille definitivt i grenen klunkbarhet, men dricker man vinerna till en coq au vin blir kampen väldigt jämn och båda funkar bra i det sammanhanget. Båda vinerna är sådana som det gärna får finnas ett flertal av i källaren för de förgyller definitivt de flesta dagar.
Pataille 175:- vid köp av 6-pack från Tryffelsvinet. Confuron 15,90 Euro från N+M Weine.
Confurons by-chambolle imponerade inte på mig. Det var gott, visst, men den kändes lite menlös. Något som känns lite skumt var att flaskan hade en diam5-kork. Trevligt att slippa oroa sig för korkskador, det är det förstås. Men ska det åtminstonde inte finnas möjlighet att lägga ner ett byvin ifrån 09 på rygg lite längre än fem år(?). Nja, det tycks mig lite oambitöst (diam10 finns ju tydligen nu om JJ oroar sig för korkskador, vilket i sig är hedersvärt)...
SvaraRadera/Claes
Min lilla generiska Bourgogne hade en vanlig kork, hur nu prioriteringen mellan korkarna går till hos JJC?
SvaraRaderaJag har inte sett några direkta resultat från verkligheten av diam5 (har vl intr letat heller) och diam10 är ju fortfarande rätt nytt. Såg dock på Burgundy Report för runt en månad sedan att några tunga namn testar diam10. Vi lär bli varse resultatet vad det lider.
Har du beställt nåt från Böhme förresten? Det är nog där mina närmaste beställningar landar.
//P
Japp, det har jag, en halv låda med tester. Om förväntningarna faller väl ut blir det till att titta djupt i plånboken och fylla på rejält med några viner som på pappret ser ut att vara brakfynd. Så inga mer böhmeposter nu rara! Du måste hålla stället under radarn så inte andra rensar stället innan jag fått chansen att köpa :-)
SvaraRaderaFöresten, med hänsyn till kylan, ungefär när brukar du avbryta inköpen?
/C
Jag brukar beställa ungefär oktober ut för att inte äventyra något. Sen finns det ju leverantörer som har cellplastformar att leverera i och då funkar det att beställa även när kylan sjunker.
SvaraRaderaAtt bara hålla koll på kvicksilvret är dock kanske bästa tipset.
//P