fredag 14 oktober 2011

Riktig god och prisvärd Auxey-Duresses från Vincent

I Santenay finns vinmakarparet Jean-Marc och Anne-Marie Vincent. 1997 tog de över efter Jean-Marcs farfar André Bardollet-Bravard och driver sedan dess firman med bas och huvudsakliga ägor i Santenay. Här produceras tre röda och två vita 1er Cru-viner från Santenay, lite rött och vitt på Village-nivå från samma by, och även lite rött och vitt på Village-nivå från Auxey-Duresses. Slutligen görs en liten dos vitt på Bourgogne-nivå från ägor i Chassagne-Montrachet.

Totalt sett förfogar man över drygt fem hektar, något som gör att flertalet av de ägda lotterna är riktigt små. En av de större (0,9 ha) ägorna är “Les Hautés" i Auxey-Duresses och det sägs att det vin firman gör av dessa druvor ska vara ett riktigt bra exempel på ett bra vitt från byn. Druvorna till vinet komer från stockar som är 20 respektive 55 år gamla och druvorna skördas för hand i flera omgångar. Den huvudsakliga sorteringen sker i vingården.

Druvorna hanteras sedan varsamt med långsam pressning, varefter juicen för över till fat (40% nya) där det ligger i femton månader eller mer. Sen är det dags att smaka...såsom jag gör nu...av vinet 2008 Auxey-Duresses “Les Hautés", Domaine Jean-Marc Vincent.
En riktigt tilltalande näsa med nyskurna äpplen och päron som blandas med en mjuk form av citrus och några stänk honung. Faten är såklart närvarande, men bara med lite smörighet och en svagt rostad ton. Rostningen accentueras nog också lite av mineraliteten. En väldigt fin, balanserad och inbjudande näsa. Det är lite grand som en viskande uppmaning till att dricka.....så då gör vi väl det.

Här bjuds vi en len, viskös och smörig gulfrukt spetsad med en syrlig lemon curd. Vätskan brer ut sig med sin fetma i mittpartiet, men hålls ihop av sin storasyster syrorna, så allt balanseras ihop riktigt bra. Att sedan citrusen får bryta igenom i avslutet och vandra från citron och lime till grape gör inte saken sämre. Inte heller det faktum att allt avslutas med att mineralerna håller sig kvar och tvingar en till att smaka av mun och gom tills smakerna tonar av (tar länge), och sedan är det bara att ta nästa härliga klunk.

Äntligen verkar jag hitta ett flyt bland de öppnade flaskorna igen. Det här vinet kostar 19:90 Euro på N+M Weine och det är inget snack om prisvärdet här inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar