fredag 21 oktober 2011

Mer från Morey-Saint-Denis, nu med stor återköpsstämpel

Vi fortsätter att dricka vin från ännu en producent baserad i Morey-Saint-Denis. Den här gången rör det sig om en producent som funnits i byn i runda slängar ett sekel. Idag drivs domänen av Virgile som började jobba med sin pappa Maurice i början av 90-talet och därefter tog över hela ansvaret lagom till millenieskiftet. I och med detta kunde sedan Maurice ett par år senare dra sig tillbaka till sin korkek och njuta av pensioneringens ledighet

Både ni och jag känner vid det här laget till vad som brukade hända när nuvarande generation tog över en domän och samma visa är det här, fast kanske i än större skala. Redan 1992 när Virgile började sin bana på domänen så hände det omvälvande saker. Det var nämligen första gången som man själva buteljerade någon del av skörden och sålde den direkt. Efter hand fortsatte man och efter något år gick allt den vägen till marknaden.

Ovanpå detta har steg för steg tagits i att driva domänen mot att så naturligt som möjligt få fram bästa möjliga druvmaterial och när detta material sedan ska hanteras så ska inblandningen vara så liten som möjligt. Vinet ska liksom få "göra sig själv".

Den domän vi har att göra med är Domaine Lignier Michelot. Med sin bas i Morey-Saint-Denis hanterar man 8-9 hektar vingårdsmark som finns fördelade mellan Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin och Morey-Saint-Denis. I samtliga byar har man Village-klassade druvor och i hembyn finns även en del 1er Cruer och som krona på verket en del i Clos de la Roche.

Dagens vin kommer från hembyn och är en cuvée gjord från gamla fina stockar. Vinet är 2007 Morey-Saint-Denis "Vieilles Vignes", Domaine Lignier Michelot.
Här formligen öser vi på med sommarens bär i form av jordgubbar och hallon. Till det en väldigt väldoftande ek i form av kafferost. Ovanpå detta finns det en kombination av sous bois, gröna örter, lakrits och malda orientkryddor. Doften tar liksom vid där middagen avslutas, nämligen med lite dragning åt Indien. Totalt sett en väldigt elegant och inbjudande doft.

När jag sedan fyller munnen med vin slås jag av den sköna drickbarheten. Det finns en väldigt god, söt rödfrukt som fyller ut kroppen och som tillsammans med smöriga kryddor och sötlakrits skapar ett vin helt i min smak. I övrigt kan väl sägas att syramässigt finns det definitivt liv i vinet, men tanninmässigt har vi landat i något som nästan kan sägas vara obefintligt. Kan man kalla något för fylligt och ändå elegant är nog detta ett bra ett exempel på det.

Totalt sett skulle jag vilja betygsätta detta som att det står sig väldigt, väldigt väl för både sin appellation och sitt pris. Här kommer jag definitvt att köpa upp fler flaskor. Inköpt hos N+M Weine för 20,80 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar