onsdag 23 februari 2011

Vitt från en av de bästa, Etienne Sauzet

Det finns en del producenter som aldrig sviker, sådana som levererar bra viner år från år. En sådan är definitivt Etienne Sauzet. En producent från Puligny-Montrachet som endast tillverkar vita viner från vitvinsparadisen Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet.

Historien började tidigt förra seklet då Etienne Sauzet föddes. Under 20-talet byggdes sedan grunden till företaget och på 50-talet adderades vingårdar upp till en total om 7,5 hektar. Sedan hände såklart det klassiska i Bourgogne. Det fanns tre barn, olika viljor och vingårdarna delades upp. Intressant att notera är att det som inte lever kvar inom firma Etienne Sauzet numer drivs av domänerna Jean-Marc Boillot och Henri Boillot.

Idag drivs Etienne Sauzet av dotterdottern Jeanine tillsammans med maken Gerard, samt deras dotter Emilie och hennes man Benoit Riffault. Benoit kommer från Sancerre och bidrar redan nu med sitt kunnande. Det känns tryggt att veta att det troligen kommer att levereras toppviner härifrån inom överskådlig framtid.
Till dagens fisk med kompletterande matig sallad öppnade jag en Puligny-Montrachet, 2007. Ett vin jag njöt av i fulla drag både till maten och efteråt.

Hur var då vinet?

Mina första intryck bestod av bröd, nyhyvlade sågspån och rök som samsades med en doft av smör och citrus. Till det kom sedan lite vax, gult äpple och grus. Väldigt, väldigt sniffbart.

I munnen är det sedan svalkande lent med citrus och äppelfrukt inlindat i en mjuk lite toffee-artad smörighet med en perfekt dos syra. Eftersmaken dröjer sig sedan kvar länge med en svag svans av tydlig rök, sten och metall.

Den här stilen kan jag dricka varje dag och jag rekommenderar producenten varje dag i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar