fredag 18 februari 2011

Ungt, lite blekt och ett perfekt brasvin

Dags att återstifta bekantskapen med ett förtjusande litet vin från firma Camille Giroud, ett vin och en domän som det har bloggats om lite här och där och everywhere. Vinet för dagen är Beaune Les Cent Vignes 1er Cru, 2007.


För den som vill veta hela storyn från det att Maison Camille Giroud grundades 1865 till det att Becky Wasserman tog över och anlitade David Croix är det bara att läsa artikeln på The Burgundy Report. För övrigt en av de riktigt bra källorna till information om byar, viner, vinmakare, m.m. i Bourgogne.

Jaha, där står nu då glaset och glittrar med en brasa som sprakar i bakgrunden. Så skirt och transparent så man undrar om det egentligen kan finnas någon kraft och magi i de dropparna.

När jag lyter på glaset stiger dofterna från vinet och de flätas samman med sina likar från brasan. Här råder harmoni, så är det bara. Leende söker jag mig fram och hittar tydliga jordgubbar och nypon och ännu tydligare dofter av varm tall och örtig skogsmark. När fantasin får flöda ser jag en tjärn bland tallarna och det är därifrån både de lite unkna dofterna kommer och även de tydlika doftpustarna av grå, fuktig lera.

Smaken då? Jo, den ger en härlig frukt med både jordgubbar och körsbär som trivs fint med en lätt syra. Till detta kommer gammaldags lakrits- eller anispastiller som har blandats upp med lite medicinalörter. Rena rama hälsokuren.

Sammantaget är det här ett vin som förför med sina dofter och sedan bjuder upp gommen till dans. Är man ute efter lite "umpf" är det här fel vin och då kanske det kan klassas som saft. Gillar man elegant Bourgogne så är det istället ett vin som passar perfekt till raggsockor, bok och sprakande brasa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar