fredag 4 februari 2011

Maillard - Les Grandes Lollières

I söndags log vi här hemma åt drickvänligheten hos Pascal Lachauxs Pinot Fin och idag blir det lite grand samma sak fast på en lite högre nivå.

I ugnen steks kyckling med den enklaste kryddning av rosmarin, salt, peppar och några stänk curry. Till det såklart en Pinot, och det är ju fredag så valet faller på en flaska av lite bättre kvalisort. Det innebär idag en flaska från Domaine Maillard Père & Fils, nämligen Aloxe-Corton 1er Cru, "Les Grandes Lollières", 2006.

Producenten tillhör den skara som skapar ärliga och typiska Bourgogner, utan att sticka ut med extrem kvalitet. Man vet dock oftast vad man får och det går sällan att klaga. Jämn och ganska hög kvalitet blir betyget.

Vi var där och hälsade på i höstas och provade på hela produktion, både det senaste och en del tidigare årgångar. Betyget från detta, utan några som helst noteringar, är rakt igenom godkänt. Det som var riktigt kul var att deras vita Chorey-Les-Beaune 2009 visade upp en riktigt bra sida och då var den bara en månad gammal på flaska. Den bli nog ett riktigt bra köp.Åter till nuet och kvällens vin. Doften är ganska enkel med klassiska Pinot-toner, där bär,skog och lite unken undervegetation fyller näsan. När vätskan landar i munnen slås jag av en väldigt hög drickvänlighet med avrundade bär och de allra minsta tanniner man kan finna. Baske mig så blir det ännu en kväll utan något som helst motstånd för munnen. Inte en droppe kvar till morgondagen är ett faktum redan när klockan är 1930.

Och JA, det funkade till fågeln.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar