torsdag 17 februari 2011

Chassagne-Montrachet från Bernard Moreau

Det finns en drös namnkunniga producenter som har sin bas i Chassagne-Montrachet. En producent därifrån som inte tillhör den skaran och som gör något större väsen av sig är Domaine Bernard Moreau. Det är en producent som drivs av Bernard och hans söner Alexandre och Benoit. Producenten, med Alexandre i spetsen, tillhör den ganska stora skara som på senare år har investerat i sin vinanläggning och på så sätt skapat viner med ökande kvalitet.

Samtidigt har arbetet i vingårdarna förbättrats och dessa drivs nu enligt metoden lutte raisonnée, d.v.s. eventuella tillsatser av kemikalier sker mer rationellt än annars, bl.a. baserat på nyttjande av långsiktiga, mycket lokala, väderpronoser. Ännu ett kvalitetsplus.

Det finns en del rejäla hyllningskörer när det gäller vinerna fråm Domaine Bernard Moreau årgång 2008, se bl.a. här. Själv är jag nog lite mer återhållsam med hurraropen. Vi får se vad som händer när vinerna har legat något år och ekkyssen inte är så tydlig.

Själva vinet för kvällen är en Chassagne-Montrachet 2008, ett blekt, blekt halmgult vin i sin tidiga ungdom.
Upphällt i glaset kommer så dofterna. Det börjar med gult äpple, rostade toner av hasselnöt och ett stänk citrus. Med luftens hjälp ger sig sedan en lite grönare frukt tillkänna, och då samlas äpplena med päron och ett litet stick av krusbär eller nåt liknande.


Väl i munnen blandas aromerna med en behaglig, smörig silkighet och en uppiggande syra. Inget riktigt stort vin, men det skänker definitivt drickglädje. Jag är dock lite ekpetig ibland och det här känns som om det har fått en liten överdos. Det ska dock bli intressant att se vad som händer om ett år eller så, om eken integreras bättre. Definitivt ett vin som det kan vara kul att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar