fredag 11 februari 2011

Vindefekter i teorin och praktiken

Det är inte ofta man trotsar ett snöoväder för att dricka riktigt dåliga viner, och till råga på allt betalar för det, men det hände faktiskt igår. Anledningen till detta var ett seminarium om defekta viner på Munskänkarna i Sollentuna. Föredragande i ämnet var Kent Nilsson, Munskänk och tidigare kvalitetsansvarig på Vin & Sprit, som numer driver egen verksamhet.

Kvällen hade fokus på mikrobiologiska defekter, alltså såna som inte syns, utan upptäcks genom doft och smak. Huvudämnena blev således följande:
  • Korkdefekt
  • Flyktig syra
  • Oxidation
  • Efterjäsning
Defekterna presenterades på ett bra sätt. Det gällde allt från orsakerna till symptomen på defekterna och även vad som händer rent mikrobiologiskt för den som ville veta det. Det mest intressanta var dock utvikningarna åt olika håll och kanter, men även referenserna till det verkliga arbetet med vin och kvalitet i praktiken. Visst, det är en hel del repetition, men på det stora hela en riktigt givande kväll.

Att sedan få dricka två av systembolaget godkända viner som referenser gjorde inte saken sämre. Murriga, oxiderade och jordiga viner är definitivt inget för mig. Fet tumme ner får både La Rioja Alta 1997 och Chateau Musar 2003. Allt annat fick såklart också tummen ner, men det var ju liksom meniungen och det var helt klart kul att få dofta och smaka på tydliga defekter.

Ytterligare ett intressant inslag var en radda glas uppställda som en doftorgel där korkdefekt visades i allt från Gammeldansk till Whiskey, tillsammans med lite annat smått och gott som Brett och flaskvariation.

Definitivt ett föredrag och en provning som rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar