lördag 21 maj 2011

Sparrismiddag med Champagne och Bourgogne

Nu har det äntligen börjat knaka i sparrisbädden och skotten växer i en rasande takt. Det brukar kunna innebära en del trevliga middagar och en sådan hade vi igår. Vännerna M & L kom över med delar av barnaskaran och en låda ostron. Med ett sådant inspel blev det naturligt med lite Champagne eller ganska mycket faktiskt. Vi såg till att öppna tre flaskor från firma Georges Maizières som drivs av Georges dotter Sylvie. Det lite roliga med Champagnerna var att det var tre druvrena flaskor från respektive Champagnedruva.
Trevliga viner alla tre med Pinot Noiren som hyfsat gemensam favorit. Inga viner som skapade applådåskor men de funkade som sammanhållande tema för kvällen, tillsammans med sparrisen. Det dricks som vanligt alldeles för lite Champagne i vårt hem. Bättring anbefalles, för gott är det definitivt.
När kvällen fortsatte och ostron och sparrissoppa hade lagt grunden i magarna var det dags att öppna lite rött. Champagne och lammytterfile är ju som bekant inte en klockren matchning. Först ut var en flaska Gevrey-Chambertin Tradition från Alain Burguet, med årgången 2006. Ett riktigt trevligt vin med klassiska Gevrey-markörer av frukt och kryddor. Till det även en trevlig silkighet som alltid får mina mungipor uppåt. Det enda som saknades var kanske lite uuuumpf, meaning att mellanpartiet var lite av det lite glesare slaget. Sammantaget dock ett gott vin och helt OK för att vara Village-nivå. Jag återkommer med ett fylligare inägg om Burguet en annan gång, för det finns en del gottigt att prova från den domänen.
Därefter önskades något rött som skulle vara riktigt lättdrucket och fruktigt, så det blev en lite enklare flaska från Domaine Maillard Père & Fils, nämligen en Savigny-Les-Beaune 2006. Det vinet drack jag senast för inte mer än ett par månader sedan och detaljer om det finns här. Kvällens intryck stämmer väldigt bra överens med de noteringarna och det som är slående är den extrema drickbarheten. Swoooosh säger det i glaset. Enkelt och gott.....och ett klockrent prisvärde (16 Euro).

......och det knakar vidare nere hos sparrisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar