söndag 22 maj 2011

Ännu mer Meursault, nu från Matrot

Domaine Matrot är en skapelse med runt ett sekel på nacken och grundades av en man vid namn Joseph Matrot. Som så vanligt i Bourgogne går vinskapandet vidare inom familjen och det gäller även här. Den som tog över var Pierre, som i sin tur lämnade över till Thierry och idag drivs domänen av Thierry tillsammans med hans fru Pascale. Förutom att hantera sina egna ägor startade man 2000 upp en verksamhet som syftar till att hålla ihop domänens tidigare ägor, genom att köpa i druvmaterialet från dessa. På så sätt når man idag en total vingårdsareal på 19,6 hektar.

Vingårdarna är utspridda i diverse kommuner, men gräddan finns i Meursault och Puligny-Montrachet. Det här är ju en domän som gör både röda och vita viner, men det är de vita som har skapat domänen dess namn.

Dagens vin är en blandning på Village-nivå och druvmaterialet kommer från 11 olika lotter i byn Meursault. Valet har fallit på att blanda och inte vinifiera separat och anledningen till det är det ger en bättre typicitet. Vissa lotter ger nämligen för mycket fetma och andra för mycket mineral, o.s.v. enligt Thierry.

Låt och se vad blandningen har att erbjuda då. I flaska går den under namnet 2006 Meursault, Domaine Matrot.
Ur det stilla glaset stiger först en blandning av smör, nötter och rostad ek. Med tid, och ännu mer med luft, kompletteras doftbilden med mogna, gula äpplen och en riktigt fet lemon curd.

När vinet får sin chans i munnen börjar det hända saker. Själva huvudbygget funkar bra med sin smöriga textur som får motstånd av en ryggrad med syra. Smakmässigt är basen en rejäl dos nöt och smör som får samsas med ett stänk honung, lite grand blir det tillsammans en slags smörkola. På fruktkontot hittar vi persikor, meloner och någon form av äppeljuice. Slutklämmen bjuder till sist på en örtig beska med lite citrus och små spår av lite saltlakrits. Det är nästan så att smakbombningen döljer mineralerna, men väntar man ett tag kommer de som en lång och skön eftersläng.

Totalt sett ett riktigt trevligt vin. Om jag fick ändra på något skulle jag slipa av lite ek och lite av beskan, men det är kanske lite väl petigt. Finns att beställa för 309:- från systemet och det är väl där ungefär priset ligger för den här typen av viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar