måndag 2 maj 2011

En ny och prisvärd bekantskap från Mâconnais

Om man gasar på söderut utmed A6 från Beaune och blåser förbi Chalon sur Saône (Côte Chalonnaise) kommer man efter ett tag fram till Mâcon (Mâconnais). Väl där tar man lite snyggt av till höger och kör typ sju km och vips är man i byn Fuissé. Och vad gör man då där frågar sig kanske vän av ordning? Jo, man sniffar fatt på lite vitt vin, då Fuissé tillsammans med Solutré-Pouilly, Vergisson och Chaintré utgör appellationen Pouilly-Fuissé, en appellation där endast vita viner tillverkas.

En av de producenter som har slagit ner bopålarna i denna by är Domaine Roger Luquet, en producent som helt och hållet är en familjeaffär. Allt tog sin början med Benoit Luquet i slutet av 1800-talet och idag drivs domänen av generation fyra och fem i rakt nedstigande vinmakarled. Som många andra familjeaffärer har även den här expanderat över åren och i skrivande stund förfogar man över i runda slängar 26 hektar vinmark och de ger årligen runt 200.000 flaskor vin.

I portföljen finns det endast vita viner gjorda på Chardonnay och bl.a. finns ett par viner från appellationen Saint-Véran. Saint-Véran är relativt ung som appellation och kom till först 1971. Den med lite siffersinne inser att det är 40-årsjubileum i år och det kommer bl.a. att firas den 4:e och 5:e juni. Har du vägarna förbi så kolla in programmet här.

Nu var det inte reklam för Saint-Véran det här skulle bli, utan snarare en inledning med övergång till dagens vin......And Now for Something Completely Different.....
Det vi häller upp i glasen idag är en ny bekantskap för oss och det tack vare en flaska som är en gåva. Vinet är en 2009 Saint-Véran Tradition, Domaine Roger Luquet och har till skillnad från merparten av det vi dricker inte fått någon som helst kontakt med ek, utan det är ståltankar för hela slanten.

En fräscht blommig och fruktig doft är mitt första intryck. Det finns även en tydlig underton av citrus och mineral som toppas av diverse frukter från äpplen till en blandning av mer tropiska inslag. Det är också tydligt att det finns en sötma i doften och den upplever jag att den kommer från söta frukter och lite honung.

När vinet väl har landat i munnen är frukten inte lika bred, utan det är mest lite äpple och en tydlig skopa citrus. Just här skiljer sig sedan vinet åt från dag ett och två. Dag ett kändes doftens sötma väldigt tydligt även i munnen och var på gränsen till störande. Dag två är detta inte alls lika framträdande och smaken blir med ens mycket godare i min mun. Det som dock gör vinet är avslutet med en skön citrusbeska och härligt framträdande mineraler som ligger kvar med smak av krita och musselskal, typ. För de 11 Euro det ska ha kostat är det ett klockrent vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar